Pět let od smrti Jana Balabána

/ tomáš weiss, vojtěch polák

"Nepohrdám prostými lidmi. Ale prostí lidé nejsou blbí lidé. Julius Freundlich, můj učitel překladu na mém prvním místě ve Vítkovicích, vždycky říkal, že člověk se blbým nerodí, blbým se stává." Tolik citace Jana Balabána. Díky srdeční chorobě zemřel nečekaně v roce 2010. Vlastně na diagnózu "přiliš velké srdce".

Další články

TV Kosmas

Když Sečtělí terorizují Odevzdané....

Být divergentní, čili být schopný tvůrčího uvažovaní, není bezpečné v žádné době. Veronica Rothová ve své trilogii z divergentů tak prostě rovnou udělala disidenty. A teenage publikum její nápad vzalo za svůj. Divergence, Rezistence a Aliance se tak stávají knihami, o kterých jsou třeba žáci druhého stupně ZŠ ochotni se i bavit.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Z Krvavé Máry čte Petr Janeček

Prací etnologa Petra Janečka je sbírat moderní městský folklór. Je to sen každého moderního Poea nebo Chamberse nebo Lovecrafta - práce, při která k vám grátis a ve velkém přicházejí natural černé můry lidstva. Poprosili jsme autora, aby nám přečetl několik ukázek.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Jan Kaplický a jeho Future z minulosti

11. dubna začala v Národní galerii v Praze výstava světově uznávaného architekta Jana Kaplického. Přesunula se z Londýna a představuje jeho výkresy a koláže, které sloužily jako první skici futuristických vizí. Architekt, který zemřel v roce 2009, se u nás proslavil hlavně kontroverzí kolem svého návrhu Národní knihovny, tzv.chobotnice. Tady v Čechách prostě žádné "future" asi nepotřebujeme.