Vzhůru do Rakety 09!

/ Tomáš Weiss

RAKETA je časopis pro děti zhruba 5-10 let staré, ale hravost není věkově omezena. Na 48 stránkách najdete příběhy, komiksy, zábavné hry, úkoly, tvoření, vaření, básničky i různé zajímavosti vždy na jedno konkrétní téma. Unikátní je v tom, že neobsahuje žádnou reklamu.

Časopis Raketa vznikl rychle a spontánně. Na podzim roku 2014 přišel Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint s nápadem udělat časopis pro děti a první číslo chtěl mít hotové už na začátku prosince. Napadlo ho spojit dlouholeté kamarádky Johanu Švejdíkovou a Radanu Litošovou, aby se projektu ujaly. Shodou okolností obě Joachimovi krátce předtím poslaly nezávisle na sobě každá svou ukázku tvorby pro děti; Johana svůj komiks a Radana ukázku pohádky, kterou napsala pro své děti. Johana navíc už předtím vytvořila sešit s kreslenými úkoly pro děti, který navrhla. A tak má Raketa dvě šéfredaktorky.

Obsah vymýšlí společně, přičemž Radana se orientuje více na textovou část a Johana na výtvarnou a stará se také o celkovou grafickou úpravu a sazbu. Joachim sem tam přispěje nějakým nápadem, tipem na autora a především svou rubrikou o cestování. Ke spolupráci přizvaly celou řadu skvělých autorů a výtvarníků, kteří vymýšlejí a kreslí komiksy, pohádky, tvořivé úkoly nebo připravují rubriku o vaření. Část autorů je stálá a jejich práci najdete v každém čísle např. Nikkarin, Lukáš Urbánek a Milada Rezková, Aneta Františka Holasová, další autory obměňujeme, abychom vždy přinesli něco nového a představili práci rozličných autorů a výtvarníků mj. Jana Šrámková, Ondřej Horák a Jiří Franta, David Böhm, Daniela Olejníková, Nastia Sleptsová, Jan Šrámek (Kolouch), Jan Vajda (Antimultivitamin), Filip Raif, Mařenka Urbánková, Nikola Logosová, Kateřina Kynclová a další.

 
 

 

Další články

TV Kosmas

O Geniální přítelkyni s překladatelkou Alicí Flemrovou

Celý svět čte Elenu Ferrante a její neapolskou tetralogii. A Češi už můžou díky Alici Flemrové a nakladatelství Prostor také. Konečně tak mohou zjistit, v čem je ta kniha geniální a přátelská a jestli jde o něco víc než jen tajnosti, za kterými se v anonymitě skrývá skutečný autor nebo autorka.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Cikánská rapsodie - historie českého romského odbojáře Josefa Serinka

Sedmdesát let po válce můžeme jen díky historikovi Janu Tesařovi poznat romského válečného hrdinu. Vyvolává to otázku, proč historici, ale i pováleční politici příběh takto významné osobnosti veřejnosti zamlčeli. Jan Tesař je svou kritikou běžného pohledu na české dějiny 20. století známý. I v Serinkově biografii se chopil příležitost poukázat jak na mylné závěry, tak na bílá místa dějin protektorátu, která nadále čekají na vyplnění.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ach ty letošní Vánoce, jak jsou požehnané, noví abonenti žehu se jen hrnou

Tak si libuje spalovač mrtvol pan Karel Kopfrkingl v neuvěřitelné knize Ladislava Fukse stejně jako v mrazivé filmové adaptaci Juraje Herze. Tento roztomilý vánoční příběh o hajzlovské a zvrácené povaze tzv. slušných a pořádkumilovných lidí je dobré si čas od času připomenout. Čte Lukáš Hlavica.