Jan Balabán

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.

Český prozaik, publicista a překladatel. V roce 2011 vyšla k Balabánovým nedožitým padesátinám kniha vzpomínek jeho přátel Honzo, ahoj! Setkání s Janem Balabánem. Knihu uspořádala Daniela Iwashita s Michalem Plzákem.

Pojilo jej úzké přátelství s ostravským básníkem Petrem Hruškou. Jejich přátelství se promítalo i do literární roviny, protože si vzájemně byli prvními čtenáři a kritiky svých textů.

Nahoru

Jan Balabán v Oko Magazínu OKO

Aktuality

Jak jsme se neznali, pane Honzo

Byl to před deseti lety šok, když se objevila zpráva, že se devětačtyřicetiletý spisovatel Jan Balabán neprobudil ze spánku kvůli srdečnímu selhání. Právě dopsal knihu o svém otci Zeptej se táty. Zemřel přesně v ten den, kdy jeho otec před...
Zobrazit celý text
TV Kosmas

Pět let od smrti Jana Balabána

"Nepohrdám prostými lidmi. Ale prostí lidé nejsou blbí lidé. Julius Freundlich, můj učitel překladu na mém prvním místě ve Vítkovicích, vždycky říkal, že člověk se blbým nerodí, blbým se stává." Tolik citace Jana Balabána. Díky srdeční...
Zobrazit celý text
Aktuality

Důl Balabán

Uplynulo už pět let od smrti Jana Balabána (1961 - 2010). Obdivovatel Faulknera, který napsal diplomku o Vonnegutovi jr. Výrazná osobnost se znělým hlasem, patřícímu k těm nejvýraznějším v posledním čtvrtstoletí české literatury.
Další články