Marek Šindelka

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.

Český spisovatel.

Studoval kulturologii na Filozofické fakultě UK v Praze a scenáristiku na pražské FAMU. Za básnickou prvotinu Strychnin a jiné básně mu byla udělena Cena Jiřího Ortena. Dvě jeho povídky, které se později staly součástí sbírky, vyšly nejprve časopisecky.

Nahoru

Marek Šindelka v Oko Magazínu OKO

TV Kosmas

Nad výsledky ankety Knihy roku 2023 Deníku N

Jak si česká literatura stojí v zahraničí? Daří se mezinárodně překladům českých knih? A jaké z nich letos stály za to? Nad výsledky ankety Knihy roku Deníku N se spisovatelkou a publicistkou Klárou Vlasákovou, socioložkou Lucií Jarkovskou,...
Zobrazit celý text
Aktuality

Do slov - podcast o literatuře: Marek Šindelka - Chyba

Je tu třetí epizoda Do slov a s ní první česká kniha. Chyba Marka Šindelky vyšla na konci roku 2019 podruhé ve výrazně přepracované podobě. Bavíme se o tom, jak se kniha od roku 2008 změnila i o jejím komiksovém zpracování. Taky o...
Zobrazit celý text
Aktuality

Mluvící poleno slavně zvítězilo!

Kniha Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček trojice Mašek, Valoušek & Horváth vyhrála hlavní cenu na festivalu v Bologni. Prestižní BolognaRagazzi Award 2019 v kategorii Fiction.
Aktuality

Komiksové ceny Muriel 2018

Celkem třikrát bodoval Vojtěch Mašek – v kategoriích Nejlepší scénář, Nejlepší komiksová kniha a Cena České akademie komiksu. Nejlepším překladovým komiksem je album amerického autora Charlese Burnse Naposled.
Aktuality

Litera 2017 - poroty a čtenáři se vyjádřili

A je to. Po šestnácté byly - tentokrát na Nové scéně Národního divadla v Praze - vyhlášeny výsledky literárních cen Litera. Dobré knihy, které si určitě v knikupectvích alespoň prohlédněte, jestli jsou to ty vaše.
Aktuality

Neperlivá Litera? Prostě literární ceny zaparkované do setrvačnosti

Nechce se mi nijak mistrovat ze závětří poklidné domácí kuchyně. Litera jsou literární ceny, které si nastavily nějaká pravidla, nějakou štábní kulturu a podařilo se jim to, že je mediální svět přijal. Dotlačily dokonce literární ceny do přímého televizního přenosu, takže Mt. Everest byl pokořen.
Další články