Matěj Hořava

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.
(nar. 1980) je pseudonym autora, který vstoupil do povědomí čtenářů v roce 2014 prózou Pálenka, za niž o rok později obdržel Magnesii Literu v kategorii Objev roku a získal také cenu Česká kniha. Pálenka byla dosud přeložena do pěti jazyků, letos by měla vyjít i v Rumunsku, kde se z velké části odehrává. Autor studoval v Brně, pracoval jako učitel...
Zobrazit celý text
Nahoru

Matěj Hořava v Oko Magazínu OKO

TV Kosmas

20. ročník knižních cen Litera - nominace

Navzdory virovým překážkám dotáhl spolek Litera nejznámější české knižní ceny až k jubilejnímu dvacátému ročníku. Za normálních okolností by se v tomhle čase vyhlašovaly vítězné knihy, ale zatím tu jsou nominace. A upozornění - dál můžete...
Zobrazit celý text
Aktuality

Jana Šrámková o Magnesii Liteře na Radiu Wave

Jedna z porotkyň v kategorii próza "den poté" v rozhovoru s Jonášem Zbořilem a Karolínou Demelovou
Aktuality

Magnesia Litera 2015 - ceny jsou vrženy

Knihou roku je Básník Martina Reinera. V kategorii próza zvítězil Mlýn na mumie Petra Stančíka, v kategorii poezie Týdny Olgy Stehlíkové. A tady jsou výsledky komplet.
Recenze

Ještě nepůjdu domů

Redaktorka serveru Dobrá čeština recenzuje Pálenku Matěje Hořavy. Kniha je jedním z objevů české literatury posledních měsíců.
Aktuality

Kdo se letos utká o Literu?

Přicházející jaro slibuje mnohé, ale pro nás knihomoly to znamená především nový ročník Magnesia Litery. Dnes byly vyhlášeny nominace a v tomto článku vám povíme, které knihy mají letos šanci získat tuto nejvýznamnější českou literární cenu.
Recenze

Knižní pól Zdenko Pavelky

Zdenko Paveka patří mezi předčítače. To jsou lidé, kteří se za vás pročítají knižní produkcí a nabízí svoje tipy. V rádiu, i na OKU.
Další články