Volker Zimmermann - Sudetští Němci ...

Sudetští Němci v nacistickém státě 1938–1945: Politika a nálady obyvatel říšské župy sudetské

Nakladatelé: Argo, Prostor 2001
Rozebráno
539 Kč
pohlídat

Anotace

Nedávno dopsaná kniha mladého německého historika, žáka profesora Detlefa Brandese představuje první komplexní zpracování dějin sudetských území od září 1938 do května 1945, tedy v období, kdy byla odtržena od československého státu a přičleněna k velkoněmecké říši. Volker Zimmermann s využitím veškeré dostupné literatury, především díky důkladnému...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak přemýšleli a jak jednali Němci ze Sudet

(...) Zimmermannova práce je výborným souhrnem odpovědí na dosud opomíjené otázky česko-německého soužití. Může posloužit jako východisko pro monografie také z per českých odborníků. Podobné práce svým věcným pohledem mohou přispět ke zklidnění napětí, které diskuse o česko-německé minulosti provázejí.

Pěkně poděkovat vůdci

(...) České vydání knihy Volkera Zimmermanna je záslužný ediční počin, jde o vůbec první publikaci, v níž lze získat ucelenou představu o životě v "říšské župě Sudety". Nadto jde o práci neobyčejně zdařilou, zdobí ji přesný jazyk, precizně vyvážené charakteristiky postav a situací, promyšlené soudy a také dar nacházet dobové citáty a svědectví, které celé dění a atmosféru výmluvně ilustrují.

Akvárium plné nenávisti

(...) Autor se krok za krokem prodírá archivním materiálem, třídí doložená fakta, vybírá ilustrativní citace a snaží se proniknout do vykolejené psychologie doby, aby co nejpřesněji zformuloval její chorobopis. V českém prostředí působí až nepřirozeně, jak úzkostlivě zdrženlivý je v mravních úsudcích. (...) Oba hlavní hlasy v předehře k osudové tragédii znějí falešně: s podivem sledujeme, jak krátkozrace a zbytečně okázale triumfovali Češi nad menšinou, jež se díky spojenecké protekci náhle a neočekávaně ocitla v jejich područí, ale ještě divněji vyznívá zuřivost příslušníků "panského národa" bouřících se proti celkem tolerantní nadvládě podřadných Slovanů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sudetští Němci v nacistickém státě 1938–1945
Autor:
Zimmermann, Volker
Nakladatel:
Argo, Prostor
Edice:
Obzor
EAN:
9788072600557
ISBN:
80-7260-055-9
Doporučená prodejní cena:
599 Kč
Originál:
Die Sudetendeutschen in NS-Staat
Překlad:
Dvořáček, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 568 stran, česky
Rozměry:
15 × 23 cm
Rok vydání:
2001