Thomas Brussig - Na kratším konci ulice

Na kratším konci ulice

Nakladatel: Odeon 2001
Rozebráno
152 Kč
pohlídat

Anotace

Autor hovoří s humorem o socialistické realitě 80. let ve východním Berlíně. Brussig se sarkasmem líčí, jak i ve stínu zdi svítilo slunce. Hrdinové mají své lásky, baví se a sní. Vymýšlejí, jak se vyhnout odvodu, jaký obor studovat, aby nebyl politický, jak získat zpět milostné psaní zaváté větrem do pásma smrti. Poslouchají Jimiho Hendrixe, čtou Sartra, vytvářejí si, navzdory všemu, vlastní svět.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Knihu jsem si koupil na základě kladné recenze v časopise 'AD'. Spisovatele jsem do té doby vůbec neznal. Netušil jsem, že Němci mají tak skvělého spisovatele. Kniha je velice příjemným čtením o nepříjemné době. O životě v totalitní NDR se čtenář dozví víc, než je psáno v odborné literatuře. Doporučuji všem!
Na kratším konci ulice si zaslouží palec nahoru. Nikdy bych netušil, že se dá o jedný z nejčernějších stránek Evropy 20. století napsat tak neuvěřitelně vtipná kniha, plná zajímavejch postřehů a až morbidně černýho humoru. Novela se dá snadno přečíst na jeden zátah -- jinak to snad ani nejde. Ačkoliv jsou všechny kapitoly fantastický, ta poslední...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Příběh mrtvé hranice

Novela, jež je knižní verzí filmového scénáře, zachycuje epizodu z dospívání mladého Mikiho - tak trochu rebela, jehož hlavní zbraní proti mašinérii totalitní blbosti je humor, neotřesitelná jistota, že se všeho se lze "vykecat", a s ní spojená výmluvnost.
Celá recenze

Pelíšky v německé verzi

I v Německu, resp. Německé demokratické republice, vládl socialismus čtyřicet let a zanechal podobné stopy jako u nás. O tom se lze přesvědčit v knize Thomase Brussiga Na kratším konci ulice. Ulicí v titulu je míněna berlínská Sonnenallee...
Celá recenze

Báječná léta a značné potíže se zažíváním

(...) ta novela současně nepostrádá přesnost náhledu, který hlavně tam, kde vyprávění graduje do poměrně divoké nadsázky, výborně vyjevuje absurditu života ve státě "německých dělníků" - zvlášť v Berlíně, rozťatém zdí. (...) Ale drží-li Brussigova novela lépe, důsledněji než Vieweghův nejproslulejší román zvolenou hyperboličnost, tedy "ulítlost" scén a dialogů, pak se vyznavač zábavných historek Petr Šabach nemůže zase rovnat fabulační zkázněnosti, zručnému vedení příběhu Thomase Brussiga. Německý autor se nikde nedopouští ani laciné spektakulárnosti jako Petr Jarchovský v závěru románu Musíme si pomáhat.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Na kratším konci ulice
Autor:
Brussig, Thomas
Nakladatel:
Odeon
Edice:
Světová knihovna
EAN:
9788020710888
ISBN:
80-207-1088-4
Doporučená prodejní cena:
169 Kč
Originál:
Am kürzeren Ende der Sonnenallee
Překlad:
Zoubková, Jana
Popis:
1× kniha, vázaná, 112 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2001