Vladimir Nabokov - Ve znamení levobočka

Ve znamení levobočka

Nakladatel: Paseka 2002
Rozebráno
233 Kč
pohlídat

Anotace

Nabokovův druhý anglicky psaný román je originálně pojatým příběhem svobodného člověka v diktatuře. Jeho hlavní hrdina Adam Krug, největší filosof fiktivní země ovládané vzmáhajícím se totalitním režimem, je přesvědčen, že mezinárodní věhlas a mravní odvaha jej ochrání před krutostmi policejního státu, v jehož čele stojí jeho dávný nepřítel ze...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Rozbitá a pokřivená zrcadla bytí Vladimira Nabokova

Ve znamení levobočka je román po všech stránkách pozoruhodný. V celku Nabokovovy tvorby zaujímá zvláštní místo, protože je to první román, který autor napsal v Americe (byť nikoli první, který napsal anglicky). Z větší části vznikl na přelomu let 1945 a 1946.
Celá recenze

Bend Sinister

Druhý americký román Vladimira Nabokova, Bend Sinister, stojící v pozadí jeho velkých děl, jako jsou Lužinova obrana, Pozvání na popravu, Dar, Lolita, zazářil ve skvělém aktuálním překladu Pavla Dominika pod názvem Ve znamení levobočka.
Celá recenze

Ve znamení Nabokova

(...) Nabokov má úžasný vhled, přesnější než Orwell a diferencovanější než Kafka, do fungování mohutné státní mašinerie, jejíž monumentální děsivost a odpudivost dokáže zachytit v miniaturních detailech. Právě ony vypovídají nejvíc. (...) Významnou funkci mají v románu četné literární aluze, citáty a především postava Hamleta. Právě on Nabokovovi slouží k rozšíření tématu násilí z politiky na jazyk, v tomto příkladu jazyk překladatele.

Ďábelská páka lásky

(...) Pasáže připomínající svými reálnými aluzemi literárně mnohem tuctovější líčení Orwellova či Koestlerova přiřazují však zároveň Nabokova už tradičně k linii moderního umění od Shakespeara přes Goetha a Joyce ke Kafkovi. Hluboké zakořenění Nabokovových textů v evropské tradici překračuje přitom běžnější podoby navazování na sémantické interpretace nejznámějších klasických děl a vytváření jejich parodických paralel a intertextových manipulací.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ve znamení levobočka
Autor:
Nabokov, Vladimir
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071854517
ISBN:
80-7185-451-4
Doporučená prodejní cena:
259 Kč
Originál:
Bend Sinister
Překlad:
Dominik, Pavel
Popis:
1× kniha, vázaná, 264 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2002