Richard Brautigan - Hawklinská nestvůra

Hawklinská nestvůra

Nakladatel: Volvox Globator 2002
Hawklinská nestvůra

Hawklinská nestvůra

178 Kč
Skladem
178 Kč
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Podtitul knihy zní „gotický western“, což samo o sobě zní poněkud absurdně, ale u autora, jakým je Richard Brautigan, je všechno možné. Například bizarní, mistrně napsaný příběh z roku 1902, odehrávající se ve východní části Oregonu, který začíná ve chvíli, kdy patnáctiletá indiánská dívka omylem vstoupí do nesprávného nevěstince, kde hledá ty...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Naprosto okouzlující, poetické, originální, magické, strašidelné, vtipné spojení westernu a gotického románu.
perfektní kniha s trošku stupidním podtitulem. čtivá a úžasně brautiganovsky absurdně vtipná
Ackoliv by se to nemuselo zdat z vyse uvedene anotace, Brautiganuv u nas dosud nevydany roman je opravdu okouzlujici (ostatne jako vsechna jeho dila). Vyskytuji se zde opet prvky absurdity kombinovane s 'detskou naivitou', ktera je pro Brautigana priznacna. Pribeh Hawkline Monster ma svuj puvab, i presto, ze jeho podtitul by mohl ctenare odradit.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Western podle Brautigana

Richard Brautigan (1935-1984), americký literární idol 60. a počátku 70. let, je českými čtenáři vnímán jako poslední z řady beatniků.
Celá recenze

Western podle Brautigana

(...) V souladu s teoretickými východisky postmoderny dokázal Brautigan využít ve svém westernu žánru populární literatury, přičemž jej tvořivě "dekonstruoval" natolik, že se v jeho pojetí zcela stírají rozdíly mezi uměním "vysokým" a "nízkým". Hawklinské nestvůře to ale na čtenářské přitažlivosti rozhodně neubralo.

K přečtení

(...) Brautigan ve své knize využívá všech zaběhaných klišé westernu, ale i gotického románu (byť zřetelnější je tu spíše inspirace filmovými horrory z 30. let než epickou šíří děl Ann Radcliffové). Autor obě přísady, s nimiž pracuje, důvěrně zná. Proto s nimi může nakládat libovolně, aniž by porušil to hlavní: čtenář se výtečně baví a existenciální smutek, příznačný pro autorovo pozdější dílo, v knize téměř chybí.

Literatura

(...) Příběh je poměrně triviální, však také vychází z triviální literatury: dva stateční pistolníci jdou pomoci dámě v nesnázích a zničí tajemné monstrum. Brautigan si přitom užívá všech oblíbených klišé napínavé literatury: pod krkolomnými záminkami nesnesitelně dlouho odkládá finální akci, mrtví blízcí náhle oživnou, muži jsou stateční a důvtipní, zatímco ženy krásné a dychtivé, jen ten happy end nakonec trochu ušpiní. Vše psáno neodolatelně jednoduchým, dětsky strohým jazykem, jedním z Brautiganových charakteristických rysů. (...) Pro fanoušky vítaný přírůstek do knihovny, pro nezasvěcené ideální vstupní brána do Brautiganova vesmíru, jehož jiné planety jsou mnohem bizarnější a rafinovaněji zbudované.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hawklinská nestvůra
Autor:
Brautigan, Richard
Nakladatel:
Volvox Globator
Edice:
Arkáda
EAN:
9788072074754
ISBN:
80-7207-475-X
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
The Hawkline Monster
Překlad:
Chalupský, Rudolf
Popis:
1× kniha, vázaná, 136 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2002