Stanislav Komárek - Opšlstisova nadace

Opšlstisova nadace: (nepravdivý román)

Nakladatel: Petrov 2002
Rozebráno
178 Kč
pohlídat

Anotace

Autor je znám především jako publicista a esejista. Nový titul je však románem, dokonce s generačními ambicemi. Děj se odehrává v osmdesátých letech XX. století, a to převážně ve Vídni, ve světě, který autor jako emigrant dobře znal. Děj je bezezbytku vyfabulován, ovšem bizarní jednotlivosti a celkový obraz prostředí jsou až na několik výjimek pravdivé.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Něco takového v české literatuře už mnoho let chybělo - konečně zábavná, strhující, inteligentní, učená kniha - a kromě toho inspirativní!
Zvláštní, jak mě kniha jako esej bavila a jako román, v němž elementárně jde o rozvíjení příběhu, nudila! Obojí se tam tluče—nepřesvědčivé a bez tahu jsou jakoby „povinné“ odskoky k rozvíjení fabule (i když jako digrese jsou v románu označovány právě esejistické vsuvky); nakonec začíná rozčilovat i esejistické všeználkovství. Zaštiťování se „nepravidelností“ tu moc nepomáhá, „něco“ tam nevyšlo.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

K přečtení

(...) Při četbě Komárkova prozaického textu se do mysli neodbytně vtírá jméno jiného českého prozaika - Jana Křesadla. I Komárek využívá svých nepřeberných znalostí z mnoha oborů jeho vědecké práce - jsou ostatně vzorovým příkladem interdisciplinarity - a bez ostychu je vtipným a čtenářsky atraktivním způsobem vřazuje do textu. V souhrnu tak vznikl román postmoderního střihu: napínavý, ale s mnohoznačným vyzněním.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Opšlstisova nadace
Autor:
Komárek, Stanislav
Nakladatel:
Petrov
EAN:
9788072271450
ISBN:
80-7227-145-8
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 198 stran, česky
Rozměry:
11 × 21 cm
Rok vydání:
2002