Dušan Třeštík - Mýty kmene Čechů

Mýty kmene Čechů: (7.-10. století) Tři studie ke ´Starým pověstem českým´

Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Již potřetí za poslední desetiletí se náš nejrespektovanější znalec raného středověku Dušan Třeštík vyslovuje k nejstaršímu období našich dějin. Tentokrát se ponořil do časů ještě starších, do světa mýtů a pověstí, zahalujících počátky českých Slovanů v šestém a následujících staletích. Kromě originálních nápadů se opírá především o komparativní...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Ačkoliv je psaní o „prehistorii“ nějakého (historického) etnika vždy obtížné, autor se s tímto problémem vypořádal vskutku originálně a úspěšně (i když zároveň provokativně), kniha se dá doporučit zájemcům o studium mnoha humanitních věd (historie, archeologie, slavistika…). Podle mého názoru nejlepší práce Dušana Třeštíka v oblasti předkosmovského věku a mytologických počátků českých dějin.
Co Dušan Třeštík rozhodně umí, je nejenom raný středověk a počátky Českého státu, schopnost předat svůj názor a v neposlední řadě jak vidno i dovednost polarizovat obec.
Tato kniha je podle mého názoru velmi dobrá. Nebývají bohužel často k viděni takové ekvilibristické kousky, kdy se historik pustí hluboko do vod mýtů a pohádek, aniž by však...
Více

Pan Třeštík je geniální historik. Jeho kniha se nedá číst jako beletrie. Moc se mi líbila.

Technicky je také na úrovni - pěkný obal.

Nemohu sice souhlasit s vyhrocenou formulací předchozího recenzenta, je ovšem pravda, že tato kniha zatím patří k tomu nejslabšímu, co Třeštík napsal. Zvlášť posledních 30 stran s analogiemi, které nikam neústí, jak sám autor uvádí, to dokezuje více než přesvědčivě. Přesto ale obsahuje cenné podněty a nápady a měla by proto být čtena.

Kniha je psána naprosto nečitelným způsobem. Autor sice má obrovské znalosti, ovšem jeho schopnost je uspořádat je úplně nulová. A tak je toto dílo pouze neužitečným mentálním průjmem a jeho koupě je omylem.
Zobrazit další (2)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mýty kmene Čechů

Nakladatelství Lidové noviny vydalo další z řady publikací o počátcích našich národních dějin od Dušana Třeštíka, předního odborníka na raný středověk ve střední Evropě. Mýty kmene Čechů volně navazují na jeho předchozí knihy věnované úsvitu české národní historie: Počátky Přemyslovců (1997) a Vznik Velké Moravy (2001.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mýty kmene Čechů
Autor:
Třeštík, Dušan
Nakladatel:
NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Edice:
Česká historie
EAN:
9788071066460
ISBN:
80-7106-646-X
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 292 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2003 (1. vydání)