- Andělin popel

Andělin popel

Nakladatel: Hollywood C. E. 2011
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Frank McCourt má nelehké dětství, žije v chudinské čtvrti irského města Limerick. Vyrůstá se svou matkou Andělou a otcem Malachym, jenž svým sklonem k alkoholismu ožebračuje celou rodinu. Frank v ranném dětství ztratí několik sourozenců ze své početné rodiny. Jediné východisko spatřuje v odchodu do Ameriky. Matka Anděla trpně snáší osud a pro své...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Klasika, která se zajisté neomrzí. Příběh o životě, nelehkém a drsném životě, i tak to působí na dnešního čtenáře. Autobiograficky napsaný román o dětství v chudobě, vlhku a Irsku, to je život malého Franka. Život z pohledu malého dítěte, život dost drsný i na dospělého člověka, ukazuje kouzlo dětského pohledu na svět, a naději že i v té nejchudší...
Více
Stálice v mém srdci. Někteří čtenáři si z ní odnášejí smutek, já naopak radost, veselí a sílu žít. Rodinu autora (a zároveň hlavního hrdiny) opravdu nečekaly dobré věci, ale každá rodina má své temné příběhy. Kdo měl štěstí a přežil, ten si může gratulovat. Ale jen málo lidí o tom dokáže mluvit tak, jako pan McCourt. Ano, miluju tuhle knihu.
Autor v knize vzpomíná na své neradostné dětství, které prožil v 30. a 40. letech v Irsku - v bídě, hladovění, s otcem alkoholikem a matkou, která se snaží celou rodinu uživit. Děj je vyprávěn očima chlapce a přes všechno utrpení a smutek je v ní humor, moudrost a naděje.
Krásná kniha, všem doporučuji přečíst.
Autor nám v této knize přibližuje své dětství. Nejprve se podíváme do New Yorku a poté do irského Limerlicku. Těžké období, kdy spousta lidí byla bez práce, celé rodiny žily v otřesných podmínkách. Frankův otec byl navíc alkoholik, tak i tu malou podporu dokázal propít.

Mám ráda autobiografické knihy a příběhy o těžkých tématech. Tuto...
Více
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Andělin popel

(...) Přesto je autobiografický román Andělin popel, který debutujícímu autorovi vynesl roku 1997 Pulitzerovu cenu, prostý jakékoli sebelítosti a najdeme v něm i humor. Česky teď vychází v reedici: skvělá příležitost pochopit, odkud vychází drsná poetika současné irské literatury.

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Andělin popel
Nakladatel:
Hollywood C. E.
EAN:
8594034848285
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Originál:
Angela's ashes
Režie:
Parker, Alan
Scénář:
Jones, Laura a Parker, Alan
Herci:
Carlyle, Robert a Watsonová, Emily
Popis:
1× DVD, česky
Rok vydání:
2011 (1. vydání)