Edgar Dutka - U útulku 5

U útulku 5

Nakladatel: Prostor 2003
U útulku 5

U útulku 5

134 Kč
Skladem
134 Kč
Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha povídek popisuje očima sedmiletého kluka dva roky strávené v Dětském domově s příznačnou adresou poté, co byla jeho matka v listopadu 1948 zatčena a pak i odsouzena. Ze šesti let si odečetl dva, nicméně autor se s ní nakonec setkal až po dvaceti letech a jeho sestra dokonce po čtyřiceti letech…
Edgar Dutka je dramaturg, scénárista režisér animovaných filmů.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Skvělá knížka napsaná čtivým jazykem, čtenář snadno uvěří, že takhle nějak to asi bylo, pohled dětskýma očima je někdy nekompromisní... Tak pěkné povídky (i když o neradostné době) je radost číst. Autor získal ocenění jistě po právu.
Jedná se o autobiografickou prózu. Jak autor sám uvádí, jde o soubor povídek z dvou let, které strávil v dětském domově (matka byla odsouzena v politickém procesu a šla do vězení), kde v každé povídce je zakletá konkrétní vzpomínka. Autor používá dialekt, který je pro mě téměř přirozený, takže mě při čtení nijak nerušil. Také je v knize řada...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

K přečtení

(...) Dlužno dodat, že Dutkovy povídky nejsou prvoplánovou obžalobou režimu, autor dodržuje pohled očima dítěte, které moc neví, co se kolem děje. Tísnivá atmosféra přelomu 40. a 50. let textem jen probleskuje a čtenář si okolnosti, za kterých se děti do dětského domova dostaly, dává dohromady spíš z toho, co sám o té době ví.

Literatura - Edgar Dutka: U útulku 5

(...) Dutkovy povídky však mají jednu nespornou přednost. Mluví v nich outsider, který vnímá bezprostředně, pudově, instinktivně, tak jako vlčí mládě chycené do pasti a adaptující se na poměry v kleci. Vyprávění devítiletého chlapce vytrženého po zatčení matky z domova a "uvězněného" v pasťáku proto působí autenticky, jako by se dělo v okamžiku záznamu a nemohlo být zapsáno jinak.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
U útulku 5
Autor:
Dutka, Edgar
Nakladatel:
Prostor
EAN:
9788072600922
ISBN:
80-7260-092-3
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 228 stran, česky
Rozměry:
10,5 × 16,5 cm
Rok vydání:
2003