Philippe Roberts-Jones, Francoise Roberts-Jonesová - Bruegel

Bruegel

Nakladatel: Slovart 2003
Rozebráno
849 Kč
pohlídat

Anotace

Bruegel byl nejvýznamnějším nizozemským malířem 16. století. Jeho komponované krajiny se svou přirozeností a intimitou vylučují z manýristické krajinomalby, z nichž v raném období vyšel, stejně jako jeho lidově bodrý, humorně obhroublý venkovský žánr. Se svou dobou však má společnou tendenci po prohloubení křesťanského života, již podřizuje symbolický obsah svých obrazů.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Koupí této knihy jsem si splnil dlouholetý sen vlastnit konečně kvalitní českou monografii mého oblíbeného malíře. Autoři zde vynikajícím způsobem ukazují život a dílo malíře, jenž byl dokonce v oblibě Rudolfa II. (Velká část jeho sbírky se nyní nachází ve Vídni). Cena knihy je vysoká, ale jde o investici na celý život... Dávám 5 bodů z 5! J.Černý

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Recenze

(...) Předností čerstvě vydané knihy jsou detailní výřezy velkých obrazů, díky kterým můžeme sledovat Bruegelovo lidské hemžení doslova jako pod lupou a z blízkosti, která by v každém muzeu bezpečně rozezvučela poplašné sirény. Je to typ knihy, kterou když vám neodnese velká voda, zůstane ve vaší knihovně až do konce života a poté ji s vděčností podědí vaši potomci.

Ke studiu

(...) o životě mistra působícího převážně v Antverpách a v Bruselu nevíme téměř vůbec nic. Každá interpretace jeho tvorby je tedy víceméně výrazem imaginace. Autoři rozsáhlé bruegelovské monografie ale s touto imaginací zacházejí velmi střízlivě a rozhodně se nepouštějí do bezbřehých symbolických výkladů. Velkou pozornost zaměřují na zjišťování přímých i nepřímých vlivů na Breugelovu tvorbu.

Vyšla velkolepá monografie Pietra Brueghela staršího

(...) Svazek o 350 stranách se snaží odhalit původní Brueghelova díla. Jeho autoři rozkrývají malířův originální rukopis, v němž se podle nich "slučuje středověké mysterium a renesanční humanismus", a umělce přirovnávají k jeho předchůdci Hieronymu Boschovi. Zároveň dokládají, že Brueghelovi neprávem náleží pouze přízvisko Směšný. Že je totiž také autorem daleko "vyššího" umění, jehož vrcholem jsou plátna Nesení kříže či Babylonská věž. V roce 2002 světoví badatelé řadu tezí monografie potvrdili.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Bruegel
Autor:
Roberts-Jones, Philippe a Roberts-Jonesová, Francoise
Nakladatel:
Slovart
EAN:
9788072095070
ISBN:
80-7209-507-2
Doporučená prodejní cena:
999 Kč
Originál:
Bruegel
Překlad:
Bedřichová, Zuzanna a Jurion, Alena
Popis:
1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
Rozměry:
24,5 × 33 cm
Rok vydání:
2003 (1. vydání)