Daniil Charms - Čtyřnohá vrána ...

Čtyřnohá vrána a nové taškařice

Nakladatel: Argo 2007
Rozebráno
338 Kč
pohlídat

Anotace

Absurdní povídky, scénické skeče, úvahy, verše a modlitby ruského spisovatele, básníka, mystifikátora, podivína a divadelníka Daniila Charmse (1905-1942) tvoří pestrou mozaiku příběhů, nálad, motivů a emocí, která otevírá bránu do fantasmagorické říše jeho geniálních provokací, černého humoru nejhrubšího zrna, milostného třeštění a halucinogenních...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Jak pravil Shakespeare, smějeme se ze zoufalství. Toto je kniha, která vás rozesměje a současně vám pošle mrazení dolů po páteři, když si uvědomíte v jakých podmínkách vznikla (viz ostatně její deníkovou část). Nezbývá než poděkovat zúčastněným za velice dobrou a záslužnou práci na knize odvedenou a doufat, že se s OBERIUty zase brzo shledáme!...
Více
to není první vydání. pod stejným názvem vydal žertíky, byť v umenšeném rozsahu, již Hynek ca před deseti lety.
tak tak, kniha ma nesklamala, avsak Dobytku smichu netreba som cital velmi davno, zial neviem ju nikde zohnat. Ani v knihkupectvach ani v antikvariatoch..
kniha je dost dobrá, ale dobytku smíchu netřeba je lepší přesto je to dobrá koupě...!
Čtyrnohá vrána je jenom druhý překlad již vydaného 'Dobytku smíchu netřeba' Obě knížky mám doma a měl jsem možnost je porovnávat. Čtyřnohá vrána nemá styl,který je k Charmsovu humoru vhodný.Každopádne bych doporučil spíš 'Dobytek' než 'Vránu'.
Zobrazit další (2)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Charms třikrát jinak

(...) Mnozí čtenáři proto přivítají nově vydaný (a rozšířený) výbor z jeho textů. Příznivce tohoto ruského mistra absurdního vtipu však zároveň zamrzí, že stále nemají v ruce serióznější vydání jeho díla.

Čtyřnohá vrána s pěti nohama

(...) Jde o různorodou kolekci navazující na stejnojmenný svazek z roku 1994, respektive 1998, který překladatel Ondřej Mrázek vydatně doplnil o nové nálezy. A to doslova, neboť některé texty objevil přímo v Charmsově archívu v Petrohradě a zde jsou publikovány vůbec poprvé. Co tedy uvnitř vesele vypraveného svazku s linoryty Darji Čančíkové najdeme? Bravurní černé grotesky, jež se občas blíží absurdnímu vtipu, řekli bychom kameňáku, kdyby tento výraz nebyl dnes tak neblaze významově obsazen. (...) Spoustu experimentálních vyprávěcích postupů, jejichž nápaditostí by se měli inspirovat naši prozaici. Obdivuhodnou výdrž a věrnost sobě samému, což naučit zřejmě nejde.

Nejen drsárny a prasárny Daniila Charmse

(...) Sličně graficky zpracovaný a ilustrovaný výbor systematicky pokrývá všechny oblasti Charmsovy tvorby - básnickou, prozaickou, divadelní (včetně stěžejního díla Jelizaveta Bam), texty pro děti, ukázky z dopisů, svérázných filozofických úvah, vlastních zápisků i deníků. (...) Neznámý pohled na Charmse přináší oddíl Nové extrémní taškařice s podtitulem Drsárny, prasárny a erotické fantazie. Obsahuje naturalistické básně a povídky, které v samotném Rusku oficiálně poprvé vyšly teprve před pěti lety.
Charms nicméně v žádném případě nebyl žádný bezuzdný humorista. Mnohé z jeho hříček mají silně temné podtóny a ukázky ze soukromých zápisů jej představují především jako člověka, stíhaného těžkými depresemi, jakkoli i jimi probleskuje záliba v absurditě a mystifikaci.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Čtyřnohá vrána a nové taškařice
Autor:
Charms, Daniil
Nakladatel:
Argo
EAN:
9788072038282
ISBN:
80-7203-828-1
Doporučená prodejní cena:
398 Kč
Překlad:
Mrázek, Ondřej
Popis:
1× kniha, vázaná, 284 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 18,3 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)