Jiří Hanzal - Cikáni na ...

Cikáni na Moravě v 15. až 18. století: Dějiny etnika na okraji společnosti

Rozebráno
161 Kč
pohlídat

Anotace

Ojedinělý pokus o dějiny Cikánů a jejich stýkání a potýkání se státními orgány, vrchnostmi a obyvateli moravských měst a vesnic se soustřeďuje především k 17. a 18. století. Shrnuje vše, co víme o Cikánech v českých zemích ve starší době, těžiště práce však leží v popisu státní politiky, snah o organizované usidlování Cikánů a obrany proti...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Cikáni na Moravě v 15. a 18. století

(...) Poznatky sprostredkované autorom v knihe, prevazne pomocou materiálovej štúdie, rozšíria čitateľom prehľad o Cigánoch v staršej dobe na území Moravy. Publikáciu využijú študenti romistiky, rozšíri pedagógom na etnografických katedrách pripadné medzery v tejto problematike. Aj čitatelia, ktorí prejavujú záujem o dejiny Českej republiky, nájdu v nej odpovede na sposob života našich predkov.

História nevítaných

(...) Hanzalova kniha rozhodne nepatrí k tým, v ktorých by sme našli mnohé zovšeobecnené zistenia. Prináša však podrobný a pestrý popis určitého výseku histórie. Na základě tohto popisu si možno celkom dobre prestaviť, ako fungovala v určitom období verejná politika a ako zasahovala do životov ľudí, v tomto prípadě ľudí, ktorí boli na území vtedajšej Moravy nie veľmi vítaní.

Cikánské živobytí

(...) Hanzal solidním způsobem zařadil svoje pramenné nálezy do kontextu nemnoha informací, které se k prvním staletím pobytu Cikánů v Evropě dochovaly, a tak vytvořil pevný základ pro další zkoumání tohoto etnika na Moravě, potažmo v Čechách. Na základě rozboru matricních záznamů a dalších dobových pramenů se snaží rekonstruovat příchod a počátky usidlování prvních Cikánů (...) Hanzal jako poctivý historik přináší z archivů a mnoha různojazyčných studií ověřené a pracně vydobyté údaje a jen opatrně naznačuje určité hypotézy, možnosti dalšího zkoumání.

Jiří Hanzal: Cikáni na Moravě v 15.a 18. století

(...) Knížka o počátcích pobytu Cikánů na Moravě je vítaným příspěvkem k poznání prvních kroků tohoto etnika, rozptylujícího se od konce středověku - i přes kruté pronásledování - po celé Evropě. Hanzal s neobyčejnou heuristickou pečlivostí a důsledností sleduje první Cikány, jimž byl tolerován pobyt na Moravě na uherskobrodském panství.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Cikáni na Moravě v 15. až 18. století
Autor:
Hanzal, Jiří
Nakladatel:
NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Edice:
Knižnice Dějin a současnosti
EAN:
9788071065081
ISBN:
80-7106-508-0
Doporučená prodejní cena:
179 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 242 stran, česky
Rozměry:
12 × 18,5 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)