Pedro Almodóvar - Patty Diphusa, ...

Patty Diphusa, Venuše záchodků

Nakladatel: Garamond 2004
Rozebráno
162 Kč
pohlídat

Anotace

Volnost, prostor a tvůrčí svoboda osmdesátých let v Madridu dala vzniknout postavě životem protřelé, přesto a (právě proto) soucitné pornohvězdě jménem Patty Diphusa, postavě jako vystřižené z Almodóvarových filmů. Toto literární alter ego a ženský dvojník Pedra Almodóvara natolik intenzivně prožívá každý okamžik života, že vůbec nespí, a zažívá...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Přestože obdivuji Almodovarovy filmy, tahle knížka mě příliš neoslovila. Není moc jednotná, spíš útržkovitá, někdy vulgární, někdy originální, většinou nevím, co si z toho všeho vybrat. Přestože má pár stránek, trvalo mi dost dlouho, než jsem se prokousala ke konci.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Tématem jsem JÁ

(...) Almodóvar chtěl ukázat na postavě Patty proměnu veřejného, a především kulturního života Madridu na přelomu 80. a 90. let, kterou sám velmi intenzivně a s velkým zklamáním prožíval na vlastní kůži. V prvním plánu tedy deník Patty Diphusy vypráví o rozčarování z doby, která dokáže proměnit i ty nejspontánnější a nejbláznivější nápady a prožitky v lukrativní obchodní artikl, takže de facto zbavuje člověka možnosti být svůj, nezávislý, neopakovatelný a svým způsobem šťastný.

Číst filmaře Pedra Almodóvara je jako popíjet dobré víno

(...) Leckterý jinak rozmarný filmař nad bílou stránkou náhle zvážní, počne odhalovat hlubinná tajemství tvorby i bytí, zkrátka číst se to nedá. Což naštěstí není případ španělského režiséra Pedra Almodóvara. Jeho spisky Patty Diphusa, Venuše záchodků, které vydal Garamond v hravém překladu Anežky Charvátové, čtenář bez potíží vstřebá jako lehké radostné víno, němž se přitom najde i ona příslovečná pravda na dně jitra s těžkou hlavou.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Patty Diphusa, Venuše záchodků
Autor:
Almodóvar, Pedro
Nakladatel:
Garamond
EAN:
9788086379685
ISBN:
80-86379-68-X
Doporučená prodejní cena:
180 Kč
Originál:
Patty Diphusa y otros textos
Překlad:
Charvátová, Anežka
Popis:
1× kniha, brožovaná, 168 stran, česky
Rozměry:
11 × 18 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)