Jonathan Franzen - Rozhřešení

Rozhřešení

Nakladatel: Ikar 2004
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Rozsáhlý román zachycuje obyčejný rok v životě obyčejné rodiny, a právě to je na této knize neobyčejné. Autor spojuje drobnokresbu lidských osudů s velkolepým obrazem globalizované společnosti, jejíž absurditu komentuje s cynismem a ironií. Rozhřešení je tragikomický, krutě realistický a temně humorný příběh o složitých mezilidských vztazích v...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Franzen vrátil postmoderně živé postavy

(...) Franzen nerezignoval na úkol popsat složitou pavučinu moderního světa, ovšem vycházel z premisy, že hlavní roli v něm musejí hrát živé bytosti, nikoli mocenské veličiny.
Osudy jednotlivých členů rodiny Lambertových sledujeme v průběhu jednoho roku na pozadí odlidštěné společnosti, jejíž absurdita podtrhuje humornost, až směšnost některých lidských příhod. I když jde o román podařený a autor prokazuje značné humoristické nadání, přece jen to občas zaskřípe. Jako by se Franzen snažil dát do románu až příliš mnoho.

Hořká satira plná proměn

V posledních letech vyhrávají prestižní americké ceny především knihy, které aspirují na označení „velký americký román“. Takové je i Rozhřešení, za nějž Jonathan Franzen dostal v roce 2001 Národní knižní cenu.
Celá recenze

Hořká satira plná proměn

Rozhřešení Jonathana Franzena je monumentální, ale lehce zdlouhavé. (...) Franzenovi se povedlo napsat hořkou satiru na poměry jedné průměrné americké rodiny, v níž nikdo není bez výhrady ani kladný, ani záporný hrdina. (...) Rozsah takového díla s sebou nese hrozbu toho, že se čtenář v množství paralelních příběhů brzy ztratí nebo že jej neustálé přeskakování mezi osudy postav začne nudit. Bohužel ani Franzen se tomuto problému nevyhnul. (...) Je to škoda, protože jinak je Rozhřešení pozoruhodnou a vtipnou studií života rodiny, jejíž vůdce a modla se vinou stáří najednou kácí.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Rozhřešení
Autor:
Franzen, Jonathan
Nakladatel:
Ikar
EAN:
9788024904467
ISBN:
80-249-0446-2
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
The Corrections
Překlad:
Jirák, Jan
Popis:
1× kniha, vázaná, 680 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)