- Život je všude

Život je všude: Almanach z roku 1956

Nakladatel: Paseka 2005
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Samizdatový almanach, sestavený v roce 1956 Josefem Hiršalem a Jiřím Kolářem, v němž poprvé vedle sebe vystoupila významná generace mladých básníků a spisovatelů, odrážející se zásadně od tehdy vládnoucího socialistického realismu. V tomto sborníku, který je v podstatě dosud neznámým literárním dokumentem prvořadého významu, jsou zastoupeni...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jiná (literární) tvář padesátých let

(...) Syrové, ještě neredigované Hrabalovy povídky. Úvodní kapitola Škvoreckého Zbabělců s jinými jmény hrdinů. Kolářovy monology. Plnokrevná poezie Emila Juliše s tématy všedního dne. Na dialozích postavené Hendrychovy prózy. Vyzrálý, hotový Zábrana. Havlova mladická, sebestředná poezie v kontrastu s precizním esejem o Hrabalovi (citát z něj dal almanachu název). Cizelované Kuběnovy básně spolu s esejem o malíři Karlu Součkovi. To vše tvoří jedinečnou čítanku a učebnici v jednom. (...) Almanach Život je všude tak nabízí pohled do neoficiálních 50. let a současně ukazuje, jak vznikala a vypadala "skrytá literatura budoucnosti".
HODNOCENÍ LN: * * * * *

Život byl všude, někdy však umlčován

(...) Tento původně rukopisný almanach je pozoruhodný nejméně ze tří důvodů. Dodnes totiž překvapuje nejenom svou živou hodnotou. Dotvrzuje, že uskupení autorů, jejichž základní devízou byla pravdivost umělecké výpovědi, bylo mezigenerační. Zejména pak poukazuje ke skutečnosti, že onen rozkvět, který literatura zažívala v šedesátých letech, nespadl odněkud z nebe, ale že tkví hluboko v letech padesátých, jenom zasutý v tehdy nepublikovaných a nepublikovatelných pracích.

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Život je všude
Nakladatel:
Paseka
Edice:
Scholares
EAN:
9788071857594
ISBN:
80-7185-759-9
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 312 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)