Edward W. Said - Orientalismus

Orientalismus

Nakladatel: Paseka 2006
Rozebráno
440 Kč
pohlídat

Anotace

Dnes již klasické dílo amerického literárního historika a komparatisty palestinského původu o přístupu Západu ke kulturní a politické realitě Orientu a způsobu, jímž byly východní kultury během staleté nadvlády Evropanů přijímány a vykládány v opozici proti normě dané civilizací západní. Takový, do značné míry z pozice moci vycházející přístup,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Jako běžný čtenář zajímající se o kolonialismus jsem se po této knize pídila dlouho a našla jsem ji až po letech v antikvariátu. Očekávala jsem v ní kritiku arogantního přístupu západní společnosti ke všemu, co není její součástí. Ve skutečnosti však Said kamenuje kdejakého autora dobového beletristického či odborného díla za karikující a...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Orientalismus jako západní koncepce Orientu

Orientalismus vychází v českém překladu přesně třicet let od prvního vydání. Toto klasické dílo literárního historika a komparatisty Edwarda W. Saida se snaží vyrovnávat se západními koncepcemi Orientu.
Celá recenze

[výběr-knihy]

(...) Jeho dnes už celosvětově respektovaný zásadní rozbor západních orientalistických pověr a výmyslů vyšel poprvé v roce 1978, čeština je asi čtyřicátým jazykem překladu. Autor zemřel v roce 2003, stačil tak další vydání své studie doplnit doslovem věnovaným situaci po 11. září. (...) Said je však přese všechno optimista a jeho apel se dá vyjádřit parafrází jednoho čítankového zvolání: Nedejte se zblbnout!

Jak Evropa a Amerika v průběhu let vnímaly Orient

(...) Její dosah je takový, že dokonce ovlivnil intelektuální a společenské klima poslední čtvrtiny 20. století a každé vydání bylo provázeno novými a novými diskusemi. (...) Celá kniha je vedena snahou napravit zkreslující poznatky a teorie minulosti v zájmu lepšího vzájemného porozumění.

Orientalismus

Pravdivá reprezentace čehokoli vůbec není možná, veškeré reprezentace jsou zakotveny v jazyce a následně v kultuře, institucích a politickém prostředí reprezentujícího – to je základní teze, na které je založena světoznámá a velmi vlivná kniha Orientalismus z roku 1978.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Orientalismus
Autor:
Said, Edward W.
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859215
ISBN:
978-80-7185-921-5
Doporučená prodejní cena:
489 Kč
Originál:
Orientalism
Překlad:
Nagyová, Petra
Popis:
1× kniha, vázaná, 464 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)