Sebastiano Vassalli - Archeologie přítomnosti

Archeologie přítomnosti

Nakladatel: Paseka 2005
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Román předního italského prozaika se v příběhu společensky angažované dvojice „osmašedesátníků“ Lea a Michely, toužících ve shodě s duchem doby změnit svět k lepšímu, a jejich absurdně tragického konce vrací k období, jež se už pomalu stává historií, pro generaci postav románu však zároveň zůstává živou součástí jejich individuálních osudů....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Komunismus po italsku

Seznamte se s italskými osmašedesátníky a komunismem po italsku: sáhněte po výtečné knize Sebastiana Vassalliho Archeologie přítomnosti.
Celá recenze

Neobyčejný protest

Sebastiano Vassalli patří na italské literární scéně k solidním autorům a je potěšitelné, že se jeho romány pravidelně vydávají i v češtině.
Celá recenze

Sbohem, věční idealisté

(...) Vassalliho román zobrazuje zkušenost jedné generace, té, která počátkem jedenadvacátého století vstoupila do důchodového věku. Sdělnost autorovy prózy je však nadgenerační. Vassalliho mírně ironický realismus, přehlednost a nekřečovitost jeho vyjadřování působí jako věrohodná rekonstrukce a také coby čtenářský balzám - tedy alespoň na mě, unaveného ze stylistického exhibování, z přehlídek námětové exkluzivity či hermetické literátštiny nebo rozvleklého žvanění, na něž jsem shodou jakýchsi nepřejících okolností poslední dobou narážel v současné české próze.

Mohu přísahat už jen na aspirin

(...)životní příběh manželů Lea a Michely, který Vassalliho vypravěč líčí ve svém rozpomínání. Jeho způsob podání je okouzlující, ze zpětného pohledu až závratný. Krátké kapitoly působí naprosto uvolněně, přitom jsou však nanejvýš koncentrované, a vypravěč zůstává po celou dobu na periferii příběhu, aniž by se projevoval jako vlezlý a ex post chytračivý přes-plot-kouk.

Snílci v pasti nikdy nekončící revolty

(...)Archeologie přítomnosti nabízí českému čtenáři už čtvrté setkání s autorem, jehož knih se u nás kvalifikovaně ujala zkušená překladatelka Kateřina Vinšová. Na vzorku těch čtyř románů můžeme vysledovat tematickou pestrost, kterou Vassalli pěstuje ve svém poměrně rozsáhlém díle: se stejným zaujetím pro poutavé lidské příběhy líčí mnohdy ještě živé předpolí současnosti (Zlato světa, Archeologie přítomnosti) i historii vzdálenou (Labuť) či dokonce mytickou (Nespočet).

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Archeologie přítomnosti
Autor:
Vassalli, Sebastiano
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788087053010
ISBN:
80-87053-01-X
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Archeologia del presente
Překlad:
Vinšová, Kateřina
Popis:
1× kniha, vázaná, 192 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)