Jean-Philippe Toussaint - Utíkat

Utíkat

Nakladatel: Garamond 2006
Rozebráno
161 Kč
pohlídat

Anotace

Nejnovější Toussaintův román, který byl nominován v roce 2005 na Goncourtovu cenu a získal nakonec neméně prestižní cenu Médicis časově předchází poslednímu románu Milovat se (Garamond, 2004), odehrávajícímu se v Tokiu. Tentokrát je děj situován do Číny, kde má Toussaintův antihrdina předat tajemnou obálku jakémusi mafiánovi, od něhož dostane...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ji ničí vášeň. On je citově ochrnutý

(...) Tentokrát hrdina cestuje do Číny, krátce a poměrně divoce v této zemi pobývá, pak z Číny náhle musí odjet zpět do Evropy, protože zemřel otec jeho přítelkyně Marie (i ta je přítomna v Milovat se). Vypravěčovo tělo se v románu bez přestání přemísťuje, ale mysl hrdiny je v podstatě zastavená, nikoliv v nějakém východním spočinutí, nýbrž je osiřelá, znehybnělá po způsobu „tvrdě“ západním. Hrdina je všude a s každým cizincem. (...) Román Utíkat je zkrátka knihou, jíž se dá - zejména při určitém životním rozpoložení -více než dobře porozumět, lze s ní „nebezpečně“ souznít.

Bylo to předem ztracené?

Skončí to s Marií vůbec někdy? - ptá se hned v první větě vypravěč prózy Utíkat a tomu, kdo četl předchozí Toussaintovu prózu Milovat se, je hned jasné, že půjde o její „pokračování“. Na obálce se pak lze také dozvědět, že s Marií to hned tak neskončí - belgický autor totiž označuje Milovat se a Utíkat za první dvě části zamýšlené tetralogie.
Celá recenze

Hermés v Číně

Díky péči nakladatelství Garamond, vychází v těchto dnech český překlad frankofonního belgického spisovatele Jeana-Philippa Toussainta Utíkat (Fuir, 2005, oceněno Prix Medicis). Román volně navazuje na předchozí Toussaintovu novelu Milovat se.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Utíkat
Autor:
Toussaint, Jean-Philippe
Nakladatel:
Garamond
Edice:
Francouzská knihovna
EAN:
9788086955445
ISBN:
80-86955-44-3
Doporučená prodejní cena:
179 Kč
Originál:
Fuir
Překlad:
Šotolová, Jovanka
Popis:
1× kniha, vázaná, 110 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)