Leonard Cohen - Kniha toužení

Kniha toužení

Nakladatel: Argo 2008
Rozebráno
253 Kč
pohlídat

Anotace

Spisovatel, zpěvák, písničkář – to všechno je Leonard Cohen. Kniha toužení je však sbírkou básní a dodejme tedy k seznamu Cohenových profesí, že je básník, a to básník v Čechách nikoliv neznámý (sbírky Smrt muže, který patřil jedné ženě, Výbor z poezie, Květiny pro Hitlera...). Sbírka vznikala od 90. let do současnosti, z velké části v...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Titulovali mě jako Básníka...

(...) Obsahuje tudíž jak básně z poslední doby, tak z osmdesátých, ba dokonce ze sedmdesátých let. Lze v ní najít básně psané volným veršem, básně rýmované i nerýmované, říkanky, haiku, aforismy, prózu, dokonce i Cohenovy vlastní kresbičky.(...) Tematicky v Knize toužení dominuje láska: láska ze vzpomínek, láska reflektovaná stárnoucím mužem, ale také láska jako životní smysl a princip či zdroj inspirace. Souvisí s ní motiv stáří, pojatý nesentimentálně, se sarkasmem a sebeironií.(...) Překladatel Miroslav Jindra se s Knihou toužení vypořádal skvěle. Čtete-li ji v češtině, čtete to, co Cohen napsal, ba co víc, čtete opravdu Cohena, a dokonce jeho básně čtete tak, jak je Cohen napsal.

Teskné literární blues z klášter a od Leonarda Cohena

(...) Naopak formálně jde o velmi volné pásmo, ve kterém Cohen představuje mnoho žánrů. Čtenář se dočká tradičních básní s klasickými rýmy, které připomínají spíše píseň a rytmicky se podobají tesknému blues, jímž se Cohen také proslavil.

Leonard Cohen: Předstírám, že toho nehodlám nechat

(...) Na jeho předem ohlášenou sbírku Kniha toužení (Book Of Longing) se však přesto čekalo nekonečně dlouho - sám autor si v ní dělá legraci, že se mu ji povedlo zdržet až do 21. století. Nyní je sbírka na světě a dá se číst různými způsoby: jako seriozní poezie, nebo naopak jedna velká hra se slovy a obrazy (Cohen je i malíř, a nejlepší jsou jeho vtipné autoportréty).

Literární večer

(...) Zatím jeho poslední vydaná kniha Kniha toužení je sbírkou básní, písniček, krátkých textů, autorových ilustrací a črt, vtipných glos a bonmotů.

Magazín OKO

Jaké to asi je, zazpívat si se smrtí svoje Hallelujah?
Aktuality

Jaké to asi je, zazpívat si se smrtí svoje Hallelujah?

V češtině máme několik Cohenových knih. Tak třeba Knihu toužení - básně vznikající v zenbuddhistickém klášteře. Nebo Nádherní poražen, román z roku 1966, částečně ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Kniha toužení
Autor:
Cohen, Leonard
Nakladatel:
Argo
EAN:
9788072039418
ISBN:
978-80-7203-941-8
Doporučená prodejní cena:
298 Kč
Originál:
Book of Longing
Překlad:
Jindra, Miroslav
Popis:
1× kniha, vázaná, 249 stran, česky
Rozměry:
16 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)