- Vypravěči amerického Jihu

Vypravěči amerického Jihu

Nakladatel: Paseka 2007
Rozebráno
35 Kč
pohlídat

Anotace

Objevná antologie moderní americké jižanské prózy představuje českému čtenáři dvanáct výrazných autorských osobností jednoho ze základních regionů americké literatury, který stál dosud spíše na okraji zájmu českých nakladatelů a překladatelů; potvrzuje to i fakt, že pouze čtyři ze zařazených autorů – Eudora Weltyová, Flannery O’Connorová, Richard...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nejlepší vypravěč? Špatná paměť

(...) Předkládané prózy brilantně dokazují pravdivost v knize citovaného výroku Lewise Nordana, že nejlepším vypravěčem je špatná paměť, a tou jižané disponují v míře vrchovaté. (...) Závěrem nutno ocenit i faktory neliterární. K silnému dojmu z četby nezanedbatelně přispívá jak vkusná grafická úprava, tak přiléhavá obálka – a třebaže se obdobná fotografie a frontispis daly čekat, vyzařuje z nich ta pravá jižanská atmosféra.

Noví homérové starého Jihu

(...) Dvanáct krátkých próz vybrali zkušení amerikanisté Marcel Arbeit a Jakub Guziur, kteří některé z autorů představili už dříve na stránkách olomoucké literární a filozofické revue Aluze. Každou zařazenou povídku (nebo ukázku z románu) provází portrét autora, který jeho dílo i život vyčerpávajícím způsobem zařadí do kontextu jižanské, americké i světové literatury. (...) Nemusí z ní mít ale potěšení jen amerikanisté.

Próza amerického Jihu po Faulknerovi

(...) Co je však pro jižanské autory bez rozdílu příznačné, je silná narativní slast, v níž se prolínají prožitky rodinných i místních historií a z lidového vypravěčství s jeho tajemstvími a záhadami i mýty. (...) Pro vybrané autory je příznačné, že nikterak nepodceňují příběh, jejich próza není nijak abstraktní, a tak díky stylisticky výborně odstíněným překladům poskytují mimořádný čtenářský zážitek.

Vypravěči amerického jihu

(...) Moderní jižanská tvorba se tak českému čtenáři představuje jako neobyčejně živý a proměnlivý celek, který se neuzavírá novým podnětům a přitom si uchovává nadále vlastní jedinečné rysy.

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Vypravěči amerického Jihu
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071857884
ISBN:
978-80-7185-788-4
Doporučená prodejní cena:
39 Kč
Překlad:
Arbeit, Marcel, Grygová, Bronislava, Guziur, Jakub, Klusáková, Veronika, Náhliková, Michaela a Svoboda, Martin
Popis:
1× kniha, vázaná, 303 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)