Luther Blissett - Q.

Q.

Nakladatel: Dokořán 2006
Rozebráno
359 Kč
pohlídat

Anotace

Historicko-dobrodružný román, který bývá srovnáván s knihou Jméno růže od Umberta Eca, a mnohdy hodnocen výše, nás provádí různými obdobími a peripetiemi reformačního hnutí v Německu a Švýcarsku. Dvě hlavní postavy jsou anonymní – na jedné straně tajemný vypravěč, na druhé oddaný špeh kardinála a pozdějšího papeže Gianpietra Carafy, podepisující se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Kniha je dobrá, čtivá, ale takový hit, jak Q líčily nejrůznější recenze, jsem v ruce neměl. Jméno růže od Eca, knihu, která je s románem Q často srovnávána, jsem, bohužel, nečetl, takže nemohu porovnávat. Souhlasit ale musím na druhou stranu s tím, že autoři si dali vskutku mravenční práci s dohledáváním a ověřováním nejrůznějších faktů, dat i...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jenom nám vraťte Apokalypsu

(...) Autoři podrobně znají historické děje a reálie; přitom však nemáme co do činění se zbeletrizovanou učebnicí dějepisu, nýbrž se svébytnou a umělecky přesvědčivou prózou. Román je sice úctyhodný "špalek", ale jeho šest set padesát stran nezabírají rozvláčné popisy a prostoduché objasňování historických souvislostí. Kniha je nabitá dějem, jehož spád místy prostřednictvím krátkých vět graduje k úsečnosti, pro niž znamená i více než dvouslovná věta neúnosnou mnohomluvnost. (...) Přesvědčivé a strhující vylíčení univerzálních lidských tužeb, potřeb, spádů a nutkání je právě tou esencí, která dělá z románu Q dobrou knihu.

Náboženská reformace jako thriller

(...) Román bývá přirovnáván ke knihám Umberta Eca (ten dokonce musel popřít, že by se na něm podílel) a jsou pro to dobré důvody: důkladnými znalostmi podpořený vhled do období, kdy především knihtisk urychlil materiální a intelektuální vzestup neurozených řemeslníků a obchodníků, má napínavou formu a vrcholí přímým střetem Gerta a Q, přičemž jejich tajné tahy a protitahy mají charakter špionážního thrilleru.

Q aneb historie za časů internetu

(...) Navzdory bizarním okolnostem svého vzniku je Q plnohodnotným dílem, napsaným s mistrovskou obratností, která naznačuje stylistické možnosti historického žánru v epoše internetu. Žádný sentiment, žádná rozvleklost. Žádný Dumas ani Jirásek. Obsáhlý text rychle plyne ve strohých, někdy téměř úsečných větách a krátkých epizodách, čtenář ovšem není nijak připraven o potěšení vcítit se do více než neklidné atmosféry první půle šestnáctého století, do jejích barev, zvuků, pachů a vůní, idejí a střetů, nadějí i skepse, života i smrti.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Q.
Autor:
Blissett, Luther
Nakladatel:
Dokořán
EAN:
9788073631079
ISBN:
80-7363-107-5
Doporučená prodejní cena:
399 Kč
Originál:
Q
Překlad:
Chalupská, Gabriela
Popis:
1× kniha, vázaná, 654 stran, česky
Rozměry:
15 × 20,5 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)