Kiran Desai - Dědictví ztráty

Dědictví ztráty

Nakladatel: Odeon 2007
Man Bookerova cena 2006

Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Román autorky indického původu získlal prestižní Bookerovu cenu 2006. Vypráví příběh postav, které se nikam nedokážou zařadit, potácejí se mezi kulturami a tradicemi, Východem a Západem, minulostí a současností.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Když jsem tu knihu vzala do rukou, nedávala jsem tomu moc velké naděje. Konec konců známe Bollywood. Jedna velká indická radost - tak toho jsem se obávala. Ale pravdou je, že Indie prostě není jen zemí zaslíbenou, kde se všichni smějou a kde jsou všichni jen buddhismu oddaní nadšenci. Indie je i zemí (ne)naplněných nadějí na lepší život. Stojí za...
Více
Ještě jsem nikdy nenahlédl tak daleko chudobě, abych si uvědomil, že se dědí z generace na generaci, dokonce i v rámci cele miliardové země. Nejen tam samozřejmě. Každý příběh, každý postoj, póza, dialog, vzpomínky, vše je v této knize prostoupeno utrpením plynoucím z chudoby a nedostatku prostředků s tím cokoliv udělat. Všechny ideje o možném...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kořeny, co visí ve vzduchu

(...) . Za svůj román Dědictví ztráty obdržela Indka Kiran Desaiová (1971) v roce 2006 Bookerovu cenu. V době po jedenáctém září může být tato kniha - nyní vydaná v češtině - viděna jako přemýšlivá a melancholicky krásná meditace o životě bez kořenů, v níž se Desaiová vyrovnává s emocionálním dědictvím Indů po generace putujících mezi Východem a Západem. (...) Dědictví ztráty je ze všeho nejvíc kniha výchovná. Její skutečný dopad bude mnohem silnější v zemi, odkud autorka pochází, než v té, kde byla vydána. O to, aby byla v Indii kupována a čtena opravdu masově, se postarala právě Bookerova cena.

Výběr knihy

(...) Autorka - narozená v Indii (1971), studující ve Velké Británii a žijící v USA - rozvíjí ve svém druhém románu dva paralelní příběhy: dospívající dívky Sai, která bydlí u svého dědečka, bývalého soudce se západním vzděláním (Cambridge), a Bidžua, syna soudcova kuchaře, jenž odjel do USA hledat zemi zaslíbenou. Z klasické anglické literatury se Desai výtečně naučila suchý humor. Když byl soudce malý a chodil do školy, míjel ve vstupní hale obraz královny Viktorie. Zaráželo ho, že tak šeredná žena může být zároveň i tak mocná. Čím více nad tou zvláštností přemýšlel, tím více rostla jeho úcta k ní a k Angličanům.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dědictví ztráty
Autor:
Desai, Kiran
Nakladatel:
Odeon
Edice:
Světová knihovna
EAN:
9788020712592
ISBN:
978-80-207-1259-2
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
The Interiance of Loss
Překlad:
Pěšinová, Blanka
Popis:
1× kniha, vázaná, 260 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)