Václav Cílek - Borgesův svět

Borgesův svět

Nakladatel: Dokořán 2007
Rozebráno
268 Kč
pohlídat

Anotace

Borgesův svět jsou knihy. Na počátku této knihy však byly obrázky Heleny Wernischové. Václava Cílka oslovily natolik, že začal hledat text, jenž by je ilustroval. Po několika měsících instinktivně sáhl po Borgesových esejích: základ byl nalezen. Pak se staly dvě podivné věci: Helena Wernischová se po letech mlčení - prodchnuta neznámou silou -...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Cílek našel Borgese

(...) V předmluvě Václav Cílek uvedl, že se snažil učit své studenty vidět literaturu jako jistý druh štěstí a že ho vždycky zaráží předpojatost a sklon k akademickým frázím, se kterými mnozí k četbě přistupují. Přiznávám se, že jsem dlouho nečetl nějaké " pojednání o literatuře" s takovou radostí jako právě krásnými ilustracemi Heleny Wernischové doprovozenou Cílkovu knihu Borgesův svět.

VÁCLAV CÍLEK Borgesův svět

(...) Kniha Borgesův svět je mnohovrstevnatá, otevírá brány k dalším knihám a textům, které odrážejí kolektivní indo- evropskou zkušenost. Je to pomalá a promýšlená kniha, kterou na konci psali a kreslili jiní autoři než na začátku.

Cílkův Borges

(...) Na Cílkově borgesovském světě jsou nejpoutavější právě ty záblesky, kde, věren své geologické profesi, dokáže číst nejenom v knihách, nýbrž čte i krajinu jako text. Tam je i originalita a osobitý přínos Cílkova myšlení: "krajina je interpretovaný text. Svět je plný knih, co vypadají jako omšelé žulové skály na pobřeží Bretagne." Anebo jako břidličná destička s otiskem trilobita odněkud z Jinců či Skryjí.

Borgesův seznam (podle Václava Cílka)

(...) Borgesův svět je v mnoha ohledech patrně nejzajímavější knihou o literatuře, která u nás byla v posledních letech vydána. Vede totiž čtenáře k (znovu)objevování těch nejprostších pocitů, jež může četba nabídnout - ke vzrušení a radosti. Autor plní slib, který dal čtenáři v předmluvě: "Tato kniha putujících obrazů v podstatě pojednává o tom, že číst dobré knihy je velké štěstí." Je příznačné, že takovou knihu nenapsal člověk, který má bádání o literatuře v popisu práce, ale jen (jen?) zasvěcený a nadšený čtenář.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Borgesův svět
Autor:
Cílek, Václav
Nakladatel:
Dokořán
EAN:
9788073631093, 9788073632144
ISBN:
978-80-7363-109-3
Doporučená prodejní cena:
298 Kč
Ilustrace:
Wernischová, Helena
Popis:
1× kniha, vázaná, 228 stran, česky
Rozměry:
15 × 19 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)