Michel Tournier - Chvalořečení

Chvalořečení

Nakladatel: Garamond 2007
Rozebráno
233 Kč
pohlídat

Anotace

V osmdesáti dvou zdánlivě disparátních krátkých textech esejistické povahy se autor s láskyplnou zvídavostí a žasnoucí otevřeností zabývá nejrůznějšími věcmi, bytostmi, přírodními jevy, historickými událostmi, zvláštními vlastnostmi lidí, zvířat i věcí. Od způsobu chůze čtyřnožců, důležitosti kolene, přílivu a odlivu, vzájemné nenávisti stromů v...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Přes zdánlivé banality k mystickým zážitkům

(...) Označení eseje není bez problémů. Tournierovy miniatury jsou "pokusy o něco", čímž vykrývají etymologii slova esej, ale nejsou to žádná podrobná pojednání, jak by někdo očekával. Jednotlivé kousky se mnohem víc podobají fejetonům ze sobotních novin, které ovšem z českého tisku spíše vymizely. (...) Podobně jako u Barthese také v Tournierově psaní se na povrch derou spodní proudy, které tvoří síť společenských přesvědčení a stereotypů. Autor je poodkrývá, pomáhá jim na světlo, a nakonec je obohatí novým natočením, někdy velmi neočekávaným ("Nenávist k penězům není než maskou nenávisti k sexu.").

Hrome, to jsem tak slavný?

(...) Ve svých esejích je Michel Tournier rovněž osobní - nabídne příběh z dětství, podotek své sestry, vyprávění o přátelích... Tento osobní tón je stejně jako všechny další komponenty esejů citlivě odvážen - autor se sobě nevyhýbá, ale zároveň také netrpí hypertrofovanou sebestředností. Michel Tournier se tak ukazuje být mistrem rovnováhy, jeho směs je dostatečně hutná, obsahuje všechny přísady nutné pro výrazné dílo, ale s žádnou z nich se zas zbytečně „neplýtvá“. Vše je tu podřízeno celku, který není samoúčelný, ale (jakoby jen tak mimochodem) říká cosi podstatného (pr)o bytí člověka na planetě Zemi.
HODNOCENÍ LN ****

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Chvalořečení
Autor:
Tournier, Michel
Nakladatel:
Garamond
Edice:
Francouzská knihovna
EAN:
9788086955575
ISBN:
978-80-86955-57-5
Doporučená prodejní cena:
259 Kč
Originál:
Célébrations. Essais.
Překlad:
Dvořáková, Věra a Fialová, Jarmila
Popis:
1× kniha, vázaná, 330 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)