André Breton - Antologie černého humoru

Antologie černého humoru

Nakladatel: Concordia 2006
Rozebráno
356 Kč
pohlídat

Anotace

Již v roce 1935 při přednášce v Praze o "surrealistické situaci objektu" konstatoval André Breton nedostatky pojmu objektivní humor, který se jen zcela příležitostně lehce dotýká hranic zázračna, ale většinou se o ně rozbíjí... Jako básnický obraz tryská černý humor ze vzdálenosti oddělující subjekt a objekt, přitom je svým způsobem uvnitř obou a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Osvobozující cesty černého humoru

(...) Některé knihy je slast vzít do rukou. Antologie černého humoru André Bretona patří mezi ně. Důvodů je několik: od básnicky laděné předmluvy, nazvané příznačně Hromosvod, přes jednotlivé medailony pětačtyřiceti autorů až po ukázky z jejich díla, v nichž se černý humor projevuje coby fascinující "výsostná magie".

Čítanka explozivního humoru

(...) Pro koho tedy Antologie černého humoru je? Pro labužníky, pro čtenáře bez předsudků a se smyslem pro humor "s vysokým napětím a jiskřením".
Zatímco některé texty Andrého Bretona, které u nás v poslední době konečně vycházejí, místy nahlodal zub času, v tomto případě nejde vůbec o zaprášenou klasiku. Naopak. Výbušná razance cynického humoru provokuje spolehlivě i dnes.

André Breton Dějiny urážlivého smíchu

(...) co pětačtyřicet autorů zastoupených v Antologii černého humoru spojuje? Odpověď je paradoxní: Každý z nich je úplně jiný, specifický, nezaměnitelný. Každý z nich suverénně obývá svůj svět a dává mu v textech osobitý výraz. Protože každý z černých humoristů se rozhodl dát za svoje dílo v sázku nic menšího než vlastní život. Jasně to v antologii pojmenuje „bronzová socha“ Guillauma Apollinaira: „Ať žije volnost!“

(výběr-knihy)

(...) Antologie je zajímavá nejen vybranými ukázkami z textů (a nejde vždy o spisovatele, zastoupeni jsou tu i výtvarníci - F. Picabia, P. Picasso, M. Duchamp), krátkými eseji o nich, ale i autorovou předmluvou. A je také samozřejmě přehlídkou kvalit našich překladatelů, kterých se tu sešlo více než dvacet.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Antologie černého humoru
Autor:
Breton, André
Nakladatel:
Concordia
EAN:
9788085997385
ISBN:
80-85997-38-X
Doporučená prodejní cena:
396 Kč
Originál:
Anthologie de l´humour noir
Překlad:
Novotný, Michal
Popis:
1× kniha, brožovaná, 400 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)