Rudolf Höss - Velitelem v Osvětimi

Velitelem v Osvětimi

Nakladatel: Academia 2006
Rozebráno
266 Kč
pohlídat

Anotace

Autobiografické zápisky velitele vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi Rudolfa Höße jsou psychologickým dokumentem exemplárního historického významu. Odkrývají pozadí rozvratu morálních a duchovních hodnot, kterému v Hitlerově a Himmlerově Německu podléhal bezpočet ctižádostivých lidí oddaně vyznávajících režim. Tyto paměti psané po válce...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Výborná kniha, doporučuji vřele všem, kteří se o holocaust zajímají. Nějaké nesrovnalosti se v knize sice vyskytují, ale i sám Hoess upozorňuje, že si vše nepamatuje úplně přesně. O tvrzení pana Michala, že byl k tomuto donucen násilím se lze pouze silně pochybovat, sám Hoess naopak oceňoval, jak k němu bylo ve vězení přistupováno. Je mi také...
Více
Tato kniha je opravdu fascinující. Při čtení člověku běhá mráz po zádech. Člověk se musí nad každou jeho větou zamyslet a pochopit, jak strašné to tenkrát muselo být! Knihu vřele doporučuji každému, koho téma holocaust a 2. světová zajímá.
Neuvěřitelná kniha, při jejímž čtení bude mrazit v zádech opravdu všem. Höß přibližuje hrůzy nacistického Německa v děsivě realistickém světle, aniž by si to uvědomoval. Pro všechny zájemce o novodobou historii naprostá nutnost. Na tuto knihu opravdu nelze zapomenout, tak jako na hrůzy spáchané Hitlerovým režimem.
Kniha je jistě pro mnohé fascinující, bohužel osobně čistá pravdivost této knihy sráží jeden velice důležitý fakt, a to je násilím vynucené psaní tohoto spisu. Rudolf Höss byl před procesem v Norimberku nechutně mučen a násilně vyslýchán a tudíž jeho výpověď je uzpůsobena požadavkům věznitelů, a nedá se na ni při studiu holocaustu příliš...
Více
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Úděsně prázdné já Rudolfa Hösse

(...) Martin Broszat velitele Osvětimi v úvodu knihy charakterizuje velmi přesně: "...snaživá, až horečnatá svědomitost muže, jenž vždy jen slouží nějaké autoritě, muže, jenž vždy koná svou povinnost, ať jako kat, nebo jako doznávající se delikvent, muže, který vytrvale žije jen z druhé ruky, který se provždy zřekl jakékoli vlastní svébytnosti, a proto také soudu ochotně předává své vlastní já, úděsně prázdné já - aby posloužil věci."

Paměti manažera

(...) Na jedné straně pro něho lidé poslaní na smrt nikdy nepřestanou být jen výkazem do položek efektivity práce, na druhé straně se rád dojímá nad smutným údělem nikoli svých obětí, ale sebe samého - který měl tak těžkou práci. Čtenář je konfrontován s podivnou směsicí autorova pozorovatelského nadání a úplné citové idiocie. (...) Hössovy paměti jsou v jistém slova smyslu parodií na budovatelskou či dnes manažerskou literaturu. Můžeme si třeba představit, že by je Höss psal na svobodě, jako zasloužilý pracovník třetí říše, který by na pece v Březince vzpomínal třeba jako na stavbu nové automobilky.

Pár kroků od osvětimského koupaliště

(...) pocit morální závratě, ale i mrazivého úžasu nad schopnostmi homo sapiens vyvolává kniha Velitelem v Osvětimi, jejíž autor se jmenoval Rudolf Höß. (...) Kniha Velitelem v Osvětimi je poučná i tím, že čtenáře vtahuje do struktury myšlení a cítění člověka na první pohled úplně normálního. Přesto v ní od začátku něco nehraje. Höß se totiž neumí zastavit, vydechnout, v jistém smyslu odvázat od rutiny, všednodennosti. Neustále musí něco dělat, pracovat. A svěřené úkoly i povinnosti plní s horečnatou svědomitostí. Jako by se provždy zřekl vlastní svébytnosti a takto vytěsněné úděsně prázdné já podřídil jedinému - posloužení autoritě a věci, jakékoliv.

Unikátní svědectví Rudolfa Hösse

(...) Hössovy zápisky mají význam jako specifické historické svědectví. Obsahují skutečnosti odhalované s obdivuhodnou otevřeností a snad každý čtenář očekává odpověď na otázku, zda autorovi došlo, co vlastně udělal. Z apatické věcnosti Hössovy podrobné zprávy ale vyplývá, že pravé kajícnosti se mu nedostalo.

Co píše ten, který velel v Osvětimi

(...) I po těch letech, četných knihách, dokumentech, svědectvích jsou Hössovy zápisky úděsným čtením, které by si měli důkladně prostudovat všichni popírači holokaustu. (...) Zásadní rozkazy ve jménu Vůdce pro něj byly „svaté, ty se žádným úvahám, žádným výkladům, žádným interpretacím prostě nepodrobovaly“. Na drásavé otázky sobě i jiným odpovídal, „že tváří v tvář té železné logice, z níž vyplývá nutnost vykonávat Vůdcův příkaz, musí všechna lidská hnutí prostě umlknout“. A to je možná ten nejpodstatnější, trvalý paradox Hössovy autobiografie – ač celá vypovídá o potřebě sebepopírání a sebepotlačování, stává se výmluvným mementem, aby lidská hnutí umlknout nemusela.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Velitelem v Osvětimi
Autor:
Höss, Rudolf
Nakladatel:
Academia
Edice:
Stíny
EAN:
9788020014719
ISBN:
80-200-1471-3
Doporučená prodejní cena:
295 Kč
Originál:
Kommandant in Auschwitz
Překlad:
Dvořáček, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 272 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)