Alexander Trocchi - Kainova kniha

Kainova kniha

Nakladatel: Odeon 2007
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Na rozdíl od řady tzv. "zakázaných" knih byla Kainova kniha v Anglii skutečně soudně zakázána. Ve své době nutně způsobila značný rozruch a Trocchiho knihy byly dlouho nedostupné. Kainova kniha je autobiografický román, který nezapře inspiraci kulturní scénou Paříže vliv Samuela Becketta a též blízkost americkým experimentátorům.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Homo ludens proti kapitalismu

(...) Číst Trocchiho je požitek. Projevuje se jako básník nehledaných metafor a přirovnání i jako ukázněný vypravěč, který dvěma třemi větami vystihne charakter postav. Nihilismus v jeho tvorbě nespočívá v nenávisti vůči společnosti, ale v tom, že se jeho hrdina systematicky snaží rozplynout v nicotě - dosáhnout pomocí drog, jak říká, klidu výchozího bodu "za smrtí".

Poznámky ke stvoření zrůdy

(...) Vedle svých myšlenek a newyorské feťácké a promiskuitní (i homosexuální) přítomnosti se Necchi v poznámkách rovněž vrací do rodného Skotska, do doby dospívání. Pasáž o otcově dvacetileté nezaměstna(tel)nosti a jeho manickém lpění na uklizené koupelně patří k vůbec nejdojemnějším a také nejsilnějším pasážím knihy. (...) V poznámkách ke stvoření zrůdy, jak zněl jeden z uvažovaných titulů tohoto románu, se Trocchi ukazuje jako nanejvýš citlivý a moudrý pozorovatel, zdaleka nejen dobové newyorské atmosféry.
HODNOCENÍ LN ****

Trocchi popsal zmar a rozpad člověka

(...) Navenek se dílo tváří jako autobiografický román, zároveň je to však filozoficko- literární esej, místy i báseň v próze, literární experiment, psaní o psaní. (...) . Je to krutá četba, zároveň místy velká literatura, místy svědectví zmaru, ve výsledku výplod člověka "který zešílel z toho, že se vůbec ocitl v dějinách", řečeno slovy autora. Ale to je jen jeden z pohledů - autor jich má vždy po ruce víc, jen on sám jako by se chtěl ze všeho dění vytratit. Tak, jako se vytratil ze života a jako byl blízek tomu vytratit se i z literatury, přestože jeho knihu už dávno oceňoval nejen jeho přítel Samuel Beckett, ale i další spisovatelé, jako byl Norman Mailer či básník Allen Ginsberg.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Kainova kniha
Autor:
Trocchi, Alexander
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712325
ISBN:
978-80-2071232-5
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Cain´s Book
Překlad:
Nagy, Ladislav
Popis:
1× kniha, vázaná, 192 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)