Rjú Murakami - V polévce miso

V polévce miso

Nakladatel: Argo 2008
Rozebráno
220 Kč
pohlídat

Anotace

Rjú Murakami, „enfant terrible“ současné japonské literatury, patří mezi nejvýraznější představitele japonské moderní prózy. Polévka miso je stejně jako tato kniha zvláštní směsí nasládlého, hořkého, kyselého a slaného. Hlavním hrdinou románu je mladík Kendži, který si na vysněnou cestu do Spojených států vydělává prováděním zahraničních, převážně...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(9x)

Vaše hodnocení
Jako milovník hororů a upířů (ala hektolitrů krve) mě brutální scény nadchly; nicméně mi nepřišlo, že by celá kniha byla jen o tom. Naopak je to jedna z mála knih u níž se člověk musí zamyslet a to dost lidí neumí, proto jako u většiny knih tohoto žánru se objevuje víc špatných hodnocení než u jiných.
Sexuální turistika, to je zaměstnání japonského průvodce a Američan Frank je jakási personifikace vztahu k Americe: směs hnusu a nadšení?, nebo oboustrané nepochopení, kam se náš svět řítí, na každý pád výborně napsaný triller, který čtenáře opravdu nešetří. Mona
Samostatný příběh mne příliš nezaujal a přišel mi trochu přehnaný. Ze začátku to bylo celkem napínavé ale poté prostředky pro vytvoření strhující atmosféry se opakovaly a ubívaly obavy o hlavního hrdinu. Seznámení s životem a sny japonské mladé generace je jediná pozitivní stránka knihy.
Zaujalo mě na záložce o čem kniha je. Dočetl jsem do dvou třetin, docela zajímavé, ovšem nic úchvatného, psychologický romám si představuji trochu jinak, postupně jsem dokonce zjistil, že je mi popisované prostředí sex klubů a nočního života v Tokyu odporné. Poslední kapka byla kapitola popisující Frankovo řádění v jednom z klubů - barvitě...
Více
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

V polévce miso po setmění

Až donedávna jsme si u jména Murakami vybavovali především romány Kafka na pobřeží či Norské dřevo. Vedle Haruki Murakamiho však do českého prostředí s překladem románu V polévce miso vstupuje také Murakami Rjú – autor libující si v poněkud vyhrocenějších a přímočařejších polohách než jeho u nás známější jmenovec.
Celá recenze

Odvrácená tvář Japonska

(...) Román V polévce miso potěší i milovníky japonských filmových hororů a akčních thrillerů, jako je příběh o pomstě Šurajikihime (Lady Snowblood), předobraz to Kill Billa, kde krev stříká proudy. V polévce miso je ale především psychologickou sondou do japonského uvažování, do způsobu, jak se Japonci vyrovnávají, či spíše nevyrovnávají s jinými kulturami a proměňující se realitou. A také se tu bez rozpaků míchají žánry.

V polévce miso po setmění

(...) Kniha je strukturována do tří částí. Kendži se má podle dohody věnovat svému klientu tři večery a první dvě části časově odpovídají jejich "tahům". Předělem mezi druhým a třetím oddílem ovšem autor čtenáři nabízí jakýsi time-out, oddechový čas k vstřebání Frankova brutálního představení v jednom z klubů. Tam nás přivádí Kendžiho známá z branže, Noriko, na níž nám Frank hned v úvodu předvede dokonalou hypnózu. Nekontrolovatelné už visí ve vzduchu. Vyvrcholení pak nastává ve více rovinách současně: nejsilnější a nejpůsobivější je naplnění Kendžiho dosud neopodstatněných obav, kterému předchází kulturní kolize v podobě podrážděné argumentace japonské hostesky Maki s Frankem za Kendžiho konsekutivního tlumočení. Maki, posedlá vším značkovým a luxusním, vyprovokuje Franka natolik, že další z jeho nekontrolovatelných stavů absolutního vytržení už nelze zastavit.

V polévce miso je šokující, ale skvělý román

Autor jednoho z nejoceňovanějších japonských románů V polévce miso nese známé příjmení Murakami. Není však Haruki, ale Rjú. Kniha nyní vyšla česky.
Celá recenze

Průvodce tokijským nočním umíráním

(...) Pokrm každodennosti, polévku miso, v jeho románu neochutnáme: mnohem spíš překořeněné, těžko stravitelné jídlo. Kniha zasytí čtenáře, kteří rádi rozvíjejí úvahy o národních povahách. Mnohem spíš však má vyvolat znechucení. Směřuje k momentu, kdy se činy, myšlenky i city člověka snášejícího a mlčícího mohou spojit do jednoho velkého NE.

Šokující, ale skvělý román

(...) Čtenáře může Murakamiho přímočarý styl šokovat, ovšem podle autora se daleko větší trauma skrývá v japonské společnosti samé. (...) románem V polévce miso dorazil do českého prostředí další kultovní autor.

CO SI PŘEČÍST

Není to Haruki Murakami, ale Rjú. Autor též japonský, temnější a kontroverznější, mezinárodně ještě ne tak etablovaný. Jeho příběhy jsou často drsné a kruté, podobně jako tenhle psychologický thriller o japonském průvodci turistů – co kdyby byl jedním z těch provázených masový vrah?

Co číst v roce 2008?

(...) Opus V polévce miso (Argo) v sobě spojuje žánr thrilleru a psychologického románu. O knize nakladatel píše: „Čtenář, který začne postmoderní balení thrilleru plného krutého násilí a sexu postupně loupat jako cibuli, objeví příběh o samotě, lásce a přátelství.

V polévce miso

Román kontroverzního a v Japonsku velice populárního autora Rjú Murakamiho je profesionálně zpracovaný thriller a promyšlený psychologický román v jednom, přitom s bohatým, až vizuálně působícím jazykem a důrazem na detail.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
V polévce miso
Autor:
Murakami, Rjú
Nakladatel:
Argo
Edice:
Současná světová próza
EAN:
9788072039777
ISBN:
978-80-7203-977-7
Doporučená prodejní cena:
259 Kč
Originál:
In za miso súpu
Překlad:
Levora, Jan
Popis:
1× kniha, vázaná, 205 stran, česky
Rozměry:
13 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)