Tahar Ben Jelloun - Posvátná noc

Posvátná noc

Nakladatel: Dauphin 2007
Rozebráno
187 Kč
pohlídat

Anotace

Tahar Ben Jelloun (1944) se narodil v ma­roc­kém Fezu a patří k nej­známějším magh­rib­­ským spisovatelům. Už dávno ovšem pře­kročil hranice frankofonní literatury.
Knižně debutoval v roce 1973, kdy vyšel ve Francii jeho román Harrouda, jímž se zapsal do širšího povědomí čtenářů.Obrovskou popularitu mu pak přinesla kniha L’Enfant de sable (Písečné...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

O tom, kdo tahá za nitky..., a dají-li se zpřetrhat

Román Posvátná noc čtenáře vtáhne a uhrane. Pověst krásného a silného díla si jistě získal právě tím, jak moc je jeho příběh vzdálený, a přitom dnešní, jak je mytický i reálný, jak je blízký a zároveň neuchopitelný.
Celá recenze

O tom, kdo tahá za nitky

(...) Posvátná noc (La Nuit sacrée), román oceněný roku 1987 Goncourtovou cenou a přeložený do úctyhodných pětačtyřiceti jazyků, je z českých překladů svým původem chronologicky nejstarší. Ještě jedna zvláštnost této ediční politiky: Posvátná noc v podstatě navazuje na neméně slavný Ben Jellounův román z roku 1985, Písečné dítě (L'Enfant de sa ble). (...) Román Posvátná noc čtenáře vtáhne a uhrane. Pověst krásného a silného díla si jistě získal právě tím, jak je jeho příběh vzdálený a přitom dnešní, jak je mytický i reálný, jak je blízký a zároveň neuchopitelný. Bojuje především za emancipaci arabských žen, ačkoli nijak prvoplánově a militantně; Zahra není jen kladná postava, sama se vnímá jako osobnost překračující příliš mnoho zákonů, než aby mohla být omilostněna, pochopena. Avšak i tyranský otec dostává v jistém smyslu lidskou tvář. Stejně jako na náměstí osídleném desítkou vypravěčů, ani v Posvátné noci si nakonec nemusíme být jisti, na čí straně je pravda, kdo je v právu. Už jen paradox obviňování příbuzných z okrádání a lhaní se v rodině krutě zacykluje: Zahřin otec udává své kuplířské bratry, přitom k vlastní ženě se chová jak zvíře, sedm dcer jako by neznal a osmé zničí život. A sama Zahra? Má pravdu ona, anebo ti, kdo svědčí proti ní? Na to musíme hledat odpověď v Posvátné noci každý sám. Kniha bývá nezřídka vykládána jako traktát za osvobození žen, ovšem nabízí určitě mnohem víc. Přinejmenším tisíc a jednu noc přemýšlení o tom, co všechno je dané, zda lze překračovat hranice a bořit tabu a jestli svůj příběh píšeme a vyprávíme sami, nebo jsme loutkami v číchsi rukou. A pokud ano, pak tedy v čích?

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Posvátná noc
Autor:
Jelloun, Tahar Ben
Nakladatel:
Dauphin
EAN:
9788072721269
ISBN:
978-80-7272-126-9
Doporučená prodejní cena:
208 Kč
Originál:
La Nuit sacrée
Překlad:
Lukavská, Anna a Lukavský, Erik
Ilustrace:
Tůma, Karel
Popis:
1× kniha, brožovaná, 176 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)