Declan Donnellan - Herec a jeho cíl

Herec a jeho cíl

Nakladatel: Brkola 2007
Rozebráno
266 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha Herec a jeho cíl by mohla mít podtitul "příručka divadelního herce mediální éry". V mnohém navazuje na klasiky herecké pedagogiky, jako byli K.S. Stanislavskij či M. Čechov, jednoznačně však vychází ze současnosti a leckdy je i precizněji formulovaná. Je to kniha určená zejména studentům herectví, mladým hercům a dalším, kteří se chtějí v labyrintu herectví samostatně orientovat.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Herectví se naučit dá

Přehledně, čtivě a nijak mentorsky totiž kniha nabízí řadu podnětů pro moderní herectví, stručně řečeno – shrnuje a formuluje hereckou techniku dneška. (…) má díky své jednoduchosti a přitom trefnosti šanci umístit se na začátek seznamu povinné četby každého začínajícího herce. Spolu s imaginární Irinou, která v Donnellanově knize „zápasí“ s nastudováním role Julie, projde vzrušující cestu, která mu později může pomoci vyhnout se různým úskalím při vlastní práci. Co je ale důležitější: měla by se stát povinnou četbou pedagogů na školách, které mladé herce připravují.

Donnellanův herec zaměřený na cíl

Tady je také patrný vliv Stanislavského, ale nepochybně i J. Grotowského nebo P. Brooka a dalších, neboť Donnellanova kniha je vlastně další verzí „vnitřní techniky“ založené na odbourávání nánosů, které v nás zůstávají z všedního života i z minulého hraní. Vnějším technikám a řemeslu, které žáky učí „jak to udělat“, se Donnellan nevěnuje. Snaží se herci poradit, jak unikat omylům a provádět eliminaci, aby zůstal odblokovaný, uvolněný skrze zaměření se k něčemu nebo někomu, co souhrnně a obecně nazývá cílem.

Jan Císař

Jsem už delší dobu přesvědčen, že – jakkoliv to tak nevypadá – je i pro české divadlo klíčová a fundamentální otázka, jak v této době pozdní a „tekuté“ modernity divadlo hrát – tj. jak se s požadavky této doby vyrovnávat herecky. Donnellanova kniha, jež ani na okamžik neopouští poetiku divadelního jazyka tradiční činohry a jejího herectví, a přitom je vidí v souřadnicích této doby, je pro mne vynikajícím podnětem k tomu, abychom na tyto otázky hledali odpovědi. Teoretické i praktické.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Herec a jeho cíl
Autor:
Donnellan, Declan
Nakladatel:
Brkola
EAN:
9788090384217
ISBN:
978-80-903842-1-7
Doporučená prodejní cena:
296 Kč
Originál:
The Actor and the Target
Překlad:
Neumann, Julek
Popis:
1× kniha, brožovaná, 248 stran, česky
Rozměry:
16 × 19 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)