Josef Koudelka - Invaze 68

Invaze 68

Nakladatel: Torst 2008
Rozebráno
849 Kč
pohlídat

Anotace

Během sedmi dnů srpna 1968 pořídil tehdy třicetiletý Josef Koudelka jedinečnou sérii fotografií zachycujících invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, kterou se později podařilo tajně vyvézt ze země. Jeho fotografie byly agenturou Magnum Photos zveřejněny k prvnímu výročí invaze roku 1969 v mnoha mezinárodních časopisech, aniž bylo uvedeno...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Svědectví roku 1968

(...) Stránky řadili na způsob filmového vyprávění, spojujícího třeba velícího důstojníka z podhledu chodců s širší scenerií z nadhledu dobyvatelského transportéru. Koudelka při opakovaném ztékání vojenské techniky pochopitelně riskoval život. Jeho neokázalost podtrhují dobové informativní texty namísto oslavného eseje. (...) Koudelka během oněch deseti srpnových dnů pravidelně fotografoval improvizované (tedy rukodělné a unikátní) plakáty, které okupanti Pražanům přes noc strhávali. Jako dokumentarista z vlastní vůle si byl nezastupitelnosti užitého média vědom silněji než desítky profesionálních reportérů. Nikdo jiný události neuchoval s takovým smyslem pro vizualitu.

Srpnový trans Josefa K. a jeho národa

(...) Jsou známi vítězové soutěže Magnesia Litera 2008. Už mám tip na KNIHU ROKU pro ročník příští: svazek Josefa Koudelky Invaze 68. Jde o jednu z nejintenzivnějších obrazových publikací, které v této zemi kdy vyšly!

Ruská invaze se vrací v obrazech

(...) Tvrdohlavý fotograf se naštěstí nechal přesvědčit v tom nejdůležitějším: kniha uveřejňuje dosud největší výběr čítající přibližně dvě stě padesát fotografií, dokonce i ty lehce rozmazané, které živě zaznamenávají pohyb davu, z něhož zřetelně vystupují zaťaté, ale neozbrojené pěsti. Fotografie jsou řazeny tak, aby byl zřetelný příběh: první demonstranti s vlajkami, kteří už vědí o kolonách mířících na Prahu, přijíždějí na korbách náklaďáků a houfují se na citlivých místech - u sochy svatého Václava a před rozhlasem. Pak přijíždějí první tanky, lidé je obstupují, dovolují si stále víc, stavějí barikády až dochází ke střetům. Ulice hoří, fasády jsou rozstřílené, na zemi leží mrtví a zranění... Pak nastává tichý vzdor, lidé mlčí, ale stále je jich v ulicích plno, rozvěšují posměšné plakáty vyzývající vojáky k odchodu. Obrazovou část knihy doplňují dobové texty, prohlášení vlády, hesla z plakátů, úryvky z novin a nejsilnější jsou výpovědi svědků, často zraněných.

Magazín OKO

Jak Rusové "bratrsky" pomáhají - dnes i v roce 1968
Aktuality

Jak Rusové "bratrsky" pomáhají - dnes i v roce 1968

Jak píše ve svém eseji spisovatel Michail Šiškin:

Hlavní závěr, který Kreml vyvodil z Majdanu: pokud se Ukrajincům podařilo zbavit se svého zločineckého gangu, co zastaví Rusy, aby neudělali ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Invaze 68
Autor:
Koudelka, Josef
Nakladatel:
Torst
EAN:
9788072153343
ISBN:
978-80-7215-334-3
Doporučená prodejní cena:
999 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 296 stran, česky
Rozměry:
25 × 32 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)