Jaroslava Janáčková - Božena Němcová. ...

Božena Němcová. Příběhy - Situace - Obrazy: Příběhy - Situace - Obrazy

Nakladatel: Academia 2008
Rozebráno
234 Kč
pohlídat

Anotace

Nová kniha Jaroslavy Janáčkové představuje vyústění více než desetiletého soustavného zájmu této významné literární historičky o osobnost a tvorbu Boženy Němcové. Do autorčina zorného pole se tentokrát vedle Babičky dostávají i spisovatelčiny drobnější práce (povídky Divá Bára a Chyže pod horami, próza Čtyry doby, slovenské pohádky) a také její...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jaroslava Janáčková: Božena Němcová

(...) Knihu Božena Němcová s podtitulem Příběhy, situace, obrazy, tvoří soubor studií věnovaných vybraným otázkám života a tvorby Boženy Němcové, její korespondenci, vybraným povídkám a románům, které uvádí do kontextu s českým literárním životem poloviny devatenáctého století i s nadnárodními kulturními procesy doby (vztahy ke Slovensku, počátky emancipačního hnutí žen, recepce západního venkovského románu). V tomto souboru se prolíná pohled literárněhistorický, biografický i kulturněhistorický. Řada studií je zde publikována poprvé, další byly po začlenění do souboru podstatně přepracovány.

Božena Němcová inspirující

(...) V elegantním bílém přebalu vyšla v nakladatelství Academia kniha Jaroslavy Janáčkové Božena Němcová. Přes výpravnost a obsáhlost publikace se nejedná o monografii, ale o soubor studií, úvah, interpretací a postřehů. Autorka se v uplynulých letech k Němcové vrátila několikrát. Přítomná kniha svou formou navazuje na její spis Příběh tajemného psaní (Akropolis 2001), který je v podstatě rozšířeným doslovem k vydání Babičky v edici Česká knižnice v Nakladatelství Lidové noviny (1999). Na rozdíl od něj se nová kniha věnuje i dalším dílům klasické autorky a velmi významnou roli zde hraje její korespondence.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Božena Němcová. Příběhy - Situace - Obrazy
Autor:
Janáčková, Jaroslava
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020015747
ISBN:
978-80-200-1574-7
Doporučená prodejní cena:
260 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 309 stran, česky
Rozměry:
16,6 × 24,6 cm
Rok vydání:
2008