Pavel Kohout - Smyčka

Smyčka

Nakladatel: Pistorius & Olšanská 2008
Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Nový román Pavla Kohouta. Píše se rok 1948 a komunistická strana chystá sloučení se sociálními-demokraty. Do tohoto historického rámce je zasazen příběh milostného trojúhelníku, jehož vrcholy tvoří přední sociálně-demokratický politik, universitní profesor a poslanec Felix Fischer, jeho žena, významná česká herečka a mladý komunistický básník, se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nostalgie sci-fi haraburdí

Švédského výtvarníka doma i ve světě proslavily fotorealistické obrazy, které do venkovské krajiny osmdesátých let vnášejí fantaskní a sci-fi prvky. Malířský cyklus autor doplnil texty a výsledkem je výjimečná publikace, plná znepokojivých nostalgických výjevů.
Celá recenze

Pavel Kohout - Smyčka

(...) Smyčka je jakýmsi leitmotivem útlého díla s podtitulem Stručný román. Autor sleduje tři postavy, jejichž život se osudově protíná v různých úrovních. Smyčka politické manipulace se stahuje kolem mladého úspěšného komunistického básníka Jana Soukupa - u této postavy lze předpokládat prvky autobiografie. On sám je postaven před rozhodnutí, jestli zradit člověka, kterého si váží (ale to je právě jedna z pochybností, které román vzbuzuje), stáhnout smyčku kolem krku staršího představitele sociální demokracie Felixe Fischera. Smyčkou pak ukončí život i úspěšná herečka Kamila Nostitzová, žena jednoho a milenka druhého z nich.

Čas lásky, čas boje, čas pochyb, Konfese Pavla Kohouta

Pokud si tedy čtenář odmyslí potenciál, jejž rok 1948 pro románové zpracování skýtá, a bude Smyčku vnímat jako politický thriller, nebude zklamán. Neboť pak i schematicky postavené charaktery a simplifikované politické postoje nabudou svého opodstatnění.
Celá recenze

Láska prohrává, komunisté vítězí

(...) To, že Smyčka přináší dramatický příběh, je však důsledkem nejen vypjaté historické situace, ale také toho, že román psal dramatik. A to je právě důvod, proč stále není možné Pavla Kohouta "odpískat". Schopnost vytvořit text s dramatickým napětím by mu mohl totiž téměř každý mladší český prozaik závidět. (...) Největší přednost Smyčky tedy tkví v dialozích a v schopnosti udržet čtenáře v napětí. HODNOCENÍ LN *****

Pavel Kohout dokončil román o roce 1948

(...) O románu Pavel Kohout říká, že je fiktivním politicko-psychologickým dramatem na pozadí skutečných událostí. Komunistická strana Československa po únorovém puči v roce 1948 chtěla Sociální demokracii pohltit sloučením.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Smyčka
Autor:
Kohout, Pavel
Nakladatel:
Pistorius & Olšanská
EAN:
9788087053287
ISBN:
978-80-87053-28-7
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 184 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)