Alberto Manguel - Čtení obrazů

Čtení obrazů

Nakladatel: Host 2008
Rozebráno
449 Kč
pohlídat

Anotace

Říká se, že každý obraz vypráví příběh — je to však skutečně pravda? Dokážeme číst obraz stejně, jako bychom četli knihu? Existuje řeč, jíž se můžeme naučit a jež nám umožní vytáhnout z obrazu jeho význam? A chce sám obraz, abychom jej rozluštili, dešifrovali, abychom mu porozuměli? Alberto Manguel, autor bestselleru Dějiny čtení, předkládá ve své...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Málokdy dojdu tam, kam mířím

(...) Je mu cizí akademický suchopár, umí být příjemně a pronikavě osobní. Ostatně není historikem ani teoretikem výtvarného umění a ve svých úvahách pokouší jen svoji zvědavost, empatii a umění vhledu, které ho zavádějí až do krajin sociologie, filozofie a dějin literatury. (...) "Umožnili jsme vznik reklamě a elektronickému obrazu za účelem okamžitého předávání informací co největšímu počtu lidí. Obrazy zmanipulované médii nám ale nedopřávají čas pro kritiku nebo reflexi z odstupu," píše Alberto Manguel. Právě takovým zastavením je jeho kniha. Připomíná jakousi komentovanou prohlídku v galerii poté, co kustodi vyženou poslední návštěvníky, zamknou za sebou a čtenář má to privilegium zůstat tu v tichu a o samotě. Teprve v takovém pozastavení získává možnost do obrazů doslova vstupovat.

Knihovna

(...) Na ni volně navazuje Čtení obrazů s podtitulem O čem přemýšlíme, když se díváme na umění? Nejde tu o žádnou ucelenou teorii či o úhrnný kunsthistorický přehled, nýbrž o tucet vybraných děl z dějin západního umění, která autora obzvlášť oslovila a on o každém z nich napsal příběh, jehož prostřednictvím se dostává k souvislostem, k asociacím a - k dalším dílům.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Čtení obrazů
Autor:
Manguel, Alberto
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072942749
ISBN:
978-80-7294-274-9
Doporučená prodejní cena:
499 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 450 stran, česky
Rozměry:
16 × 23 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)