Cees Nooteboom - Ráj ztracený
Snížená cena

Ráj ztracený

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
44 Kč
pohlídat

Anotace

Alma a Almut, dvě mladé Brazilky s německými předky, přijíždějí do Austrálie, kde má Alma překonat trauma nedávného znásilnění; během pobytu prožije milostné dobrodružství s domorodým malířem, zároveň však cítí, že jeho vnitřní svět jí zůstává navždy uzavřen. V Perthu se pak obě dívky zúčastní literárního happeningu na počest Miltonova Ztraceného...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Každý hledá ztracený ráj

Jde o „divnou“ knihu – ovšem v tom dobrém slova smyslu. A možná to platí i o dalších dílech tohoto nizozemského autora románů, básní, her a esejistických cestopisů, z nichž česky vyšel ještě román Rituály (1980; č. 1999) a novela Následující příběh (1991; č. 1999).
Celá recenze

Jak ztratit a najít ráj - Bludný Holanďan Nooteboom cestuje, aby ukázal cestu

Ráj je možné ztratit v každé minutě. Sjedete z cesty a ocitnete se v pekle favely Sao Paula. Peklo vás pozře, pošramotí, vyvrhne a pak už nikdy nejste jako dřív. Takový osud uchystal jeden z nejpozoruhodnějších současných nizozemských autorů Cees Nooteboom (1933) své hrdince v knize Ráj ztracený.
Celá recenze

Andělé a lidé nepatří k sobě

(...) Sám motiv rituálu se objevuje také v Ráji ztraceném. Ale tato Nooteboomova poslední kniha byla domácí kritikou přijata poněkud rozpačitě. Často se v souvislosti s ní používal pojem "neuchopitelná". Toto označení je však zavádějící, neboť román lze naopak velmi dobře uchopit, uvědomímeli si, že je prototypem postmoderního způsobu psaní. Autor v něm, stejně jako v novele Následující příběh (Het volgende verhaal, 1991, česky 1999), nechává příběh otevřený, a to jak na začátku, tak na konci. Pracuje v podstatě s jakousi črtou a nechává na čtenáři, aby si ji doplnil k obrazu svému dle vlastní fantazie. Což je velmi osvěžující v době, kdy je člověk bombardován trapně intimními "reality" zpověďmi - ať už na obrazovce, nebo na papíře. Autor v Ráji ztraceném zdůrazňuje fiktivnost příběhu tím, že nechává vypravěče vystoupit z vyprávění.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ráj ztracený
Autor:
Nooteboom, Cees
Nakladatel:
Paseka
Edice:
Světová próza PASEKA
EAN:
9788071859031
ISBN:
978-80-7185-903-1
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Originál:
Paradijs verloren
Překlad:
de Bruin-Hüblová, Magda
Popis:
1× kniha, vázaná, 132 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)