Chimamanda Ngozi Adichieová - Půl žlutého slunce

Půl žlutého slunce

Nakladatel: BB art 2008
Půl žlutého slunce

Půl žlutého slunce

386 Kč
Skladem
386 Kč
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Za tento román získala Adichieová (*1977) prestižní cenu Orange Prize 2007. Stala se tak nejen prvním vítězným africkým autorem této ceny, ale také nejmladším. Adichieová předkládá pozoruhodný román s poutavým dějem a nemalou dávkou sarkasmu. Vycházející slunce bylo symbolem východonigerijské Biafry, která se odštěpila od Nigérie, a objevuje se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Příběh se odehrává v 60. letech, tedy po legendárním roku Afriky, kdy většina afrických kolonií, Nigérii nevyjímaje, získala nezávislost. Román je mnohovrstevnatý, ukazuje jak idealismus lidí plynoucí z čerstvě získané nezávislosti, tak třídní rozdíly mezi elitou a nejchudšími žijícími stále v chýších, všudypřítomnou korupci, tribalismus, lidskou...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ve stínu občanské války

Ambiciózní historický román z pera oceňované autorky Chimamandy Ngozi Adichieové o formování současné Nigérie je zasazen do období nigerijské občanské války v 60. letech minulého století. Drásavá historická fakta se v něm kombinují se silným příběhem a nezapomenutelnými postavami.
Celá recenze

Půl žlutého slunce

Kritika přirovnává Adichieovou k britskému klasikovi Dickensovi, hlavně pro její mimořádně pečlivé vykreslení jednotlivých charakterů.
Celá recenze

V objetí lásky a zajetí války

(...) Autorčin cit pro hlubiny, propasti i výšiny lidského nitra způsobuje mimo jiné také to, že se čtenář během hltání knihy téměř ocitá na prašných cestách džunglí, na ukřičeném trhu s ničím, ve vášní prohřáté posteli i pod minometnou palbou. Zemi, kde měli v době konfliktu stejnou moc vesničtí kouzelníci jako lékaři a kde se zabíjeli všichni bez rozdílu věku, zemi, jejíž odkládaná kapitulace měla na svědomí smrt více než dvou milionů civilistů, Adichieová zjevně miluje. Sentimentu, který by mohl všechno zkazit, se dokázala vyhnout. Není to v žádném případě pouze zvláštní atmosféra, exotika igboštiny a nejrůznějších frekventovaně popisovaných pokrmů, které z čtení této knihy činí požitek.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Půl žlutého slunce
Autor:
Adichieová, Chimamanda Ngozi
Nakladatel:
BB art
EAN:
9788073813970
ISBN:
978-80-7381-397-0
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Half of Yellow Sun
Překlad:
Klíma, Vladimír
Popis:
1× kniha, vázaná, 446 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)