Indra Sinha - Zvířetovi lidé

Zvířetovi lidé

Nakladatel: Mladá fronta 2008
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Hluboký příběh o současném světě na okraji společnostiPříběh postiženého mladíka, který v dětství spolu s desítkami dalších doplatil na chemickou továrnu ve městě. Vlivem extremních životních podmínek chodí po čtyřech jako zvíře. Jeho očima autor líčí osudy člověka žijícího na ulici, a přestože je mu nejlepším přítelem pes, má život stejně bohatý...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Drsný a krutý, ale nádherný, bohatý a silný příběh Zvířete, indického chlapce, který následkem poškození páteře po havárii chemické továrny chodí po čtyřech. Zvíře žije na ulici a o lidech, speciálně o těch ekonomicky zajištěných, si nečiní iluzí. Však je také jeho nejvěrnější kamarádkou stejně bezprizorní fena Džárá.
Naprosto netuším, jakým...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sinhovo Zvíře z chatrče nežádá soucit

(...) Do tohoto města, v němž se prolíná fikce s reálnými událostmi ( katastrofa Union Carbide v Bhopálu v roce 1984), zasadil autor vyprávění chlapce, jemuž chemikálie ohnuly páteř a učinily z něj Zvíře; tvora, který prochází slumy a přežívá na samém " okraji okraje" společnosti. Zvíře je svéráznou variací na antického Diogena - provokuje živočišností a primitivismem, ale na druhé straně hloubá nad podstatou lidské existence, příčinami utrpení i nad vztahy chudých a majetných. Pubertální výrostek i filozof z ulice, to je Sinhův vypravěč. Autor ho opatřil nápaditým stylem, v němž se mísí metaforičnost s neumělým jazykem spodiny. Zvíře vypráví příběhy obyčejných lidí, kteří v Khaufpuru vedou marný boj za spravedlnost, zároveň nešetří banálními epizodami o těžkostech dospívání. Je běžným smrtelníkem i mluvčím ponížených, který nezvykle adresně a naléhavě vede dialog se čtenářem.

Když Zvíře vypráví o chemické hrůze

(...) Právě vášeň, emoce vyjádřené v hlase vypravěče z ní dělají velký román. Na obecné, povrchní rovině by bylo možné říct, že Zvířetovi lidé "jsou o" havárii chemičky v Bhópálu v roce 1984, při níž zemřely stovky lidí a další tisíce byly doživotně postiženy. To je však jen kulisa. Dodává Sinhovi příběh, kontext, postavy, ale tím hlavním v tomto románu je Zvířetův hlas. (...) Zvířetův vypravěčský hlas žene příběh vpřed a i díky němu román nesklouzává k moralizování a ideologii, které jsou pro takzvanou postkoloniální literaturu tak typické. Příběh, který vypráví Zvíře, je sice smutný, na druhé straně v něm nechybí humor. Humor, nadsázka a ironie jsou pro Zvířete jediným způsobem, jak se vypořádat se svou tragédií. Rovněž je ale ironie a škleb jeho jedinou zbraní proti mocným tohoto světa, pro něž je samotná jeho existence urážkou... Zvířetovi lidé jsou velice čtivým románem, čemuž v češtině pomáhá citlivý a hezký překlad Petry Diestlerové.

Zrozený z jedu

(...) Napsáním svého románu, který byl nominován na Bookerovu cenu v roce 2007, totiž nakonec Sinha pomohl Bhópálským nejvíc. Kdo si přečte Zvířetovy lidi, nemůže zůstat k obyvatelům města s krycím názvem Khaufpur lhostejný. Tohle by samozřejmě žádná agitka - jakkoli zručně napsaná - nedokázala. Čtenáře po celém světě kniha strhává autentickým životem, který z ní sálá. Vděčíme za něj postavě vypravěče, Zvířete. (...) Zvíře ovšem není hlavním hrdinou románu, tím je samotný zápas khaufpurských občanů a jejich přátel za právo na normální život.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zvířetovi lidé
Autor:
Sinha, Indra
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
9788020418654
ISBN:
978-80-204-1865-4
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Animal´s People
Překlad:
Diestlerová, Petra
Popis:
1× kniha, vázaná, 300 stran, česky
Rozměry:
13,7 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)