Haruki Murakami - Konec světa & ...

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Nakladatel: Odeon 2008
Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

314 Kč
Rozebráno
314 Kč
pohlídat
Rozebráno
269 Kč
pohlídat
Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

269 Kč
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Science fiction, detektivka a postmoderní manifest dohromady. Sledujeme muže, který podniká cestu do podsvětí Tokya. Vypravěč beze jména je muž-kyborg. Polovina kapitol se odehrává ve velkoměstě, kde postava vyjednává s představiteli podsvětí, ale stejně tak je zaměstnán vztahem s přitažlivou knihovnicí. Ve městě zuří „válka“ mezi oficiálními místy a podsvětím…

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(9x)

Vaše hodnocení
zase po dlouhé době kniha, do které jsem se ponořil. a ona ve mě žila. je to blaho
Marně se ptám sám sebe, zda nejlepší kniha od pana Murakamiho je Konec světa či Kafka na pobřeží. Každopádně obě knihy změnily můj (nejen literární) život; jsou to knihy, které čtenář ví, že nebude číst jen jednou!!! Konec světa je příběhem každého z nás, tak depresivní, imaginární, absurdní, lehce krásný a jedinečný. Kniha knih.
Konec světa a Hard-boiled Wonderland je možná zatím nejlepší Murakamiho román, i když patří k těm temnějším a na první pohled méně srozumitelným. Jak název napovídá, autor se nechal inspirovat drsnou chicagskou školou detektivek, zejména Raymondem Chandlerem, a osamělý třicátník, typický Murakamiho hrdina, se nachází v tvrdém a nepřátelském světě....
Více
Zatím asi nejlepší kniha od tohoto autora ze všech dosud přeložených do češtiny. Příběh se může zdát depresívní, ale rozhodně nejde o negaci světa nebo apokalypsu, jak by se mohlo zdát z názvu knihy. Čtenář je zván na postupné, velmi napínavé odhalování zbytků vzpomínek a snů hlavního hrdiny. V závěru této trochu zvláštní sci-fi detektivky z...
Více
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Japonský prozaik Haruki Murakami se českým čtenářům představuje starším dílem Konec světa & Hard-boiled Wonderland – a jde o úplně jiné čtení, než jsme doposud byli zvyklí.
Celá recenze

Natvrdo vařený Murakami

(...) Pátá česky vydaná Murakamiho kniha čtenáři ukáže, jak tragický, kompozičně objevný a náročný byl dnešní poměrně snadno stravitelný spisovatel ve svých začátcích. (...) Murakamiho obvyklé ztvárnění surreálního prostředí podané dokonale postmoderní metodou v čtenářsky přitažlivé ich- formě nechává hrdiny nahé, bezbranné a odevzdané, ne však zdeptané. Události "přicházejí a míjejí jedna za druhou jako kolotočoví koně", a kdo zná sílu osudu a vyrostl v typicky japonské podřízenosti, ví, že nemá cenu vzdorovat. Stačí se položit do řeky a pokojně odplout. Murakamiho typičtí hrdinové, osamělí milovníci jazzu, aut, sexu na jednu noc a kvalitního alkoholu, tak po marném vzpírání činí ve svých snových světech.

Všechno tichounce zapadlo sněhem

(...) Haruki Murakami své čtenáře nemanipuluje. Jestli někoho někam kormidluje, pak své postavy do nemožné situace, která ale působí očistně. Nevyspalý kalkulátor ve snaze zabránit konci světa podniká s růžovou dívkou cestu nebezpečným tokijským podzemím plným příšer, pijavic a stoupajících vod. Aby vydrželi a nebáli se ani neusnuli, cestou peklem si zpívají třeba Idylu u kamen nebo Já sním o Vánocích bílých. Vyprávějí si nejhezčí i nejsmutnější věci, co kdy zažili, četli, slyšeli. Rozpomínají se - a právě tím se zachraňují. Za normálních podmínek sentimentální, a proto nesdělitelné, a proto zapomínané vzpomínky v hororových podmínkách vyslovit lze. Murakami je v těchto kontrastech mimořádně vynalézavý, svobodný a nepostrádá humor: jeho kniha se podobá žánrové hostině, která se však odehrává jakoby mimochodem, jako by si někdo náhodou četl v peřinách Turgeněva.

I konec světa může být pěkná věc

(...) Jde o román, v němž je naděje jen málo, kde na člověka v podzemí útočí odporní pokoutníci a kde si jeden musí hlídat i vlastní stín, aby o něj nepřišel. Najdeme tu však pasáže, jež se krásou a poetičností směle vyrovnají všemu, co jsme dosud od Murakamiho mohli v češtině číst. Konec světa sice není radostná záležitost, ale přesto se dá vylíčit s noblesou a jistou špetkou zklidňující nostalgie.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Konec světa & Hard-boiled Wonderland
Autor:
Murakami, Haruki
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712875
ISBN:
978-80-207-1287-5
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Sekai no owari to hadoboirudo wandarando
Překlad:
Jurkovič, Tomáš
Popis:
1× kniha, vázaná, 416 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)