Norman Manea - Chuligánův návrat

Chuligánův návrat

Nakladatel: Havran 2008
Rozebráno
331 Kč
pohlídat

Anotace

Tak jako je Evropa svébytný světadíl s nezaměnitelnou atmosférou, tradicemi a životním stylem, tak i Evropané mají svá specifika, která mohou být bariérou pro včlenění v jiných krajích. Problém emigrace je, zdá se, pro Evropana větší než pro kohokoli jiného, jak o tom pojednává i román bytostného emigranta Normana Maney, který nikdy nepřestal cítit jako Evropan.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Život v exilu jako čest

(...) Chuligánův návrat nejsou chronologicky vyprávěné memoáry, autor na sebe vrství jednotlivé události z různých období svého života, o některých se zmíní jednou, jiné se bolestivě opakují. Skrze několik klíčových událostí autor strhává všechny své životní masky a neguje společenské postavení, jehož snad kdy dosáhl; vrací se sám k sobě, ke svému židovskému původu a rumunské vlasti, které se v něm nerozlučně prolínají a nedokáže je od sebe oddělit, ač zpochybňuje i ty. (...) Židovský původ umožňuje autorovi získat nad Rumunskem nadhled, ačkoliv mu to zároveň znemožňuje tuto svoji vlast, s níž je spojen jazykem jako pupeční šňůrou, úplně odmítnout, jako to udělal například francouzský filosof rumunského původu Emil Cioran. Manea svým neustálým systematickým a poctivým hledáním, tázáním a procházením své osobní historie, propletené s dějinami Rumunska ve druhé polovině dvacátého století, nakonec nedochází ke smíření.

Chuligánův návrat

Zásadním tématem autobiografické knihy Chuligánův návrat je pátrání po identitě. V čem spočívá lidská identita - v národnosti? ve vyznání? Co znamená, co obnáší být Židem/židem? Co Rumunem? Jde o jistý druh osudu...? Existuje národní identita, nabízí něco hmatatelného? A kolik „rumunského“ zůstává v emigrovavším spisovateli?
Celá recenze

Kdo by mě u sebe schoval?

(...) Norman Manea ale není v pozici moudrého muže, který se upoceně pokouší vědomosti přetransformovat do románu. Právě naopak, v Chuligánově návratu přináší příběh svého života a ukazuje vlastní pohled na svět - zároveň ale velkoryse poskytuje prostor všemu, co považuje za zajímavé. Rumunský prozaik je poklidným hostitelem -decentní v každém směru, nikomu se neposmívá, nikoho nezneužívá. (...) Výsledkem je román, který je velkým uměleckým zážitkem. Z Chuligánova návratu netrčí chladný konstrukt ani autorovy ambice - neokázale odkrývá, kolik těžkých a těžko slučitelných situací se vejde do jediného osudu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Chuligánův návrat
Autor:
Manea, Norman
Nakladatel:
Havran
Edice:
Kamikaze
EAN:
9788086515830
ISBN:
978-80-86515-83-0
Doporučená prodejní cena:
368 Kč
Originál:
Intoarcerea huliganului
Překlad:
Našinec, Jiří
Popis:
1× kniha, vázaná, 348 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)