Doris Lessingová - Puklina
Snížená cena

Puklina

Nakladatel: Jota 2008
Rozebráno
18 Kč
pohlídat

Anotace

Hloubavý římský senátor se na sklonku života pouští do posledního impozantního úkolu – převyprávět historii lidstva a odhalit málo známý příběh Puklin, prastarého ženského kmene obývajícího rajskou přímořskou divočinu. Pukliny nepociťují touhu po mužích, ani netuší o jejich existenci. Rození dětí se řídí měsíčním cyklem a Pukliny rodí pouze...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Povrchní, užvaněné, ohrané myšlenky, otravná a nefunkční opakování, bez kouzla stylu či vypravěčského umění. Nic nového, nic překvapivého,nic provokujícího k hloubání, natož strhujícího, jak tvrdily upoutávky. Jen zbytečně rozmělněná skvěle formulovaná myšlenka R. Gravese (viz motto) 'Muž činí, žena jest.' Netřeba románu. Ilona

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mytologie dle staré dámy

(...) Je tedy možné, že poslední kniha loňské laureátky Nobelovy ceny za literaturu bude chápána jako provokace a nekompromisní feministické gesto. (...) Doris Lessingová uchopila látku o ženách a mužích s patřičným sebevědomím. Znovu přesvědčila o svém talentu a schopnosti psát, což dokazuje několik desetiletí. Vytvořila podmanivě básnický text o lidském pokolení tam někde na počátku a zaběhnuté modely mužského a ženského chování podrobila vlastní ironické revizi.

Dějiny lidstva z pohledu Pukliny

(...) Puklina Doris Lessingové je román na dvě teze. První je o povaze a hodnotě lidské dvoupohlavnosti. Druhá se týká povahy a hodnoty vyprávění, jehož předmětem jsou dějiny lidstva: prehistorie neméně než historie.(...) Autorka dílem stvrzuje své postavení v elitním kroužku angloamerických autorů řady tezovitých románů (Margaret Atwoodová, V. S. Naipaul, J. M. Coetzee, Cormac McCarthy), jež chtějí být něčím jiným a zajímavějším než pouhý "dobrý" či "dobře napsaný" román. (...) Puklina je plná nepravděpodobností. Nechme stranou bájné orly a laně, a zmiňme jen teorii o vodomilných hominidech Elaine Morganové, jíž se Lessingová mimo jiné inspirovala, anebo představu úspěšné partenogeneze ještě u pramatek na začátku paleolitu. A přesto Puklina působí a na lidské pohlaví tu a tam vrhá překvapivě jasné světlo - aspoň z pohledu Pukliny.

Štěrbina psaní ve světě mužů a žen

(...) Doris Lessingová, loňská držitelka Nobelovy ceny za literaturu, nepatří mezi agresivně feministické spisovatelky, jakkoliv je postavení žen a jejich složité vztahy k mužskému světu důležité téma, k němuž se pravidelně vrací a při němž nešetří ironií a řekněme jemnou přecitlivělostí. V knize Puklina (2006), patřící do série jejích sci-fi románů, se Lessingová výjimečně pouští do otevřené feminní spekulace a rozvíjí údajný vědecký poznatek, podle něhož se lidstvo původně vyskytovalo jen v ženské variantě. Až přišla chvíle, kdy tuto pohlavní jednotu rozštěpil příchod muže. Co se v té době mohlo dít? Jak takové rozbití Ráje mohlo vypadat? A byl to opravdu Ráj? V jakém smyslu? Lessingová uvolňuje fantazii a vytváří příběh s jemným básnickým či mýtickým nádechem, v němž se kromě rozdílu mezi mužem a ženou rozvíjí i motiv orální a psané historie (paměti), téma historického zlomu, který už nikdy nelze jen tak překlenout.

co si přečíst

(...) Po sbírce povídek Muž a dvě ženy i román Puklina o fiktivním společenství žen, které rodí automaticky, bez mužů a samé dcery. Co se stane, když se jednoho dne narodí neznámé dítě, které má místo pukliny penis?

Ženy, muži, pukliny a podlouhlé věci

(...) Již příští měsíc se dozvíme jméno dalšího laureáta Nobelovy ceny za literaturu. V loni se poněkud překvapivě tohoto ocenění doslalo britské autorce Doris Lessingové. (...) Vedle rozšířeného vydání povídkové knihy Muž a dvě ženy na konci září vyjde česky díky nakladatelsví Jota ještě další dílo Doris Lessinogé. Jedná se o román Puklina (2007). (...) K tématu "pohlaví" zde odkazuje už samotný název knihy.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Puklina
Autor:
Lessingová, Doris
Nakladatel:
Jota
EAN:
9788072176045
ISBN:
978-80-7217-604-5
Doporučená prodejní cena:
248 Kč
Originál:
The Cleft
Překlad:
Pálenský, Petr
Popis:
1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
Rozměry:
14 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)