Jaroslav Anděl, Petr Szczepanik - Stále kinema

Stále kinema: Antologie českého myšlení o filmu 1904 - 1950

Nakladatel: Národní filmový archiv 2008
Rozebráno
315 Kč
pohlídat

Anotace

Ze zpětného pohledu se kinematografie jeví jako nejvlivnější médium minulého století, a to především jeho první poloviny. Tato skutečnost se projevuje i obnoveným zájmem o počátky myšlení o filmu, k jehož rozvoji významně přispěli také čeští autoři, kteří často anticipovali budoucí vývoj filmové teorie ve světě, ale v zahraničních historických...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Od stínohry k sociologii

(...) Ačkoli film za posledních sto let zdomácněl, stal se rovnocennou uměleckou formou a médiem inter pares, ačkoli nelze v bezprostřední budoucnosti očekávat podobně překotný technologický vývoj, jakým prošel v prvních desetiletích 20. století, tehdejší texty o něm si zaslouží být oprašovány a publikovány. Mohou překvapit svou nadčasovostí či vyvrátit stereotypy o opožděnosti a provinčnosti českého myšlení. Andělův a Szczepanikův výbor dosáhl se zdarem obojího. Stejně jako adept filmové vědy (ne- li více) jej ocení teoretik populární kultury, sociolog, literární historik. A v parafrázi na dávné doporučení Karla Schulze ("Nepište románů!") pocítí možná potřebu nahlas zvolat: "Sestavujte antologií!"

Stále kinema: Užitečná antologie filmového myšlení i blábolu

(...) Antologie přináší na 430 redigovaných stran (...) Je potěšení číst například v úvodní stati svazku z pera Goethova současníka a druha J. E. Purkyně, opřené o subjektivní výklad zraku v Goethově Farbenlehre, řadu vědeckých předpovědí vývoje. Totéž platí o průkopnické -interdisciplinární! - práci Václava Tilleho Kinéma (1908), stejně jsou čtenářským zážitkem studie obou Čapků, Alexandra Hackenschmieda, strukturalistické studie Romana Jakobsona, Petra Bogatyreva aj. A nesmíme zapomenout ani na ranou - vtipnou kritikou potenciální bulvárnosti dodnes aktuální -úvahu Františka Langera z roku 1913, jež dala právem název celé antologii: Stále kinema!

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stále kinema
Autor:
Anděl, Jaroslav a Szczepanik, Petr
Nakladatel:
Národní filmový archiv
EAN:
9788070041369
ISBN:
978-80-7004-136-9
Doporučená prodejní cena:
350 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 432 stran, česky
Rozměry:
16,6 × 23 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)