Scott McCloud - Jak rozumět komiksu

Jak rozumět komiksu

Nakladatel: BB art 2008
Rozebráno
449 Kč
pohlídat

Anotace

Pokud chcete pochopit, co to vlastně je komiks a jaké techniky, triky a fígle jeho tvůrci používají, aby nás všechny "dostali", nemůžete si vybrat lepší zdroje než tuto proslulou knihu.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Proslulý komiks o komiksu

(...) McCloud není vědec, jeho přístup je především intuitivní (a právě v tom cenný!) a všechny "prohřešky" vykupuje důslednou snahou invenčně a přístupně postihnout, co vlastně komiks je. Načrtává jeho historický vývoj, ale především se snaží přijít na to, jak funguje "alchymie", která ze statických obrázků s písmenky na papíře vytváří vyprávění. Díky tomuto intuitivnímu důslednému zápalu je nejen přístupný, ale i přínosný jak pro ty, kdo chtějí o komiksu přemýšlet (teoretikové), tak pro ty, kdo ho chtějí tvořit (praktikové) - rozumět mu musejí obě strany. Navíc McCloud umí být vtipný, zlehčit náročnější pasáž, utahovat si i sám ze sebe - a přestože některé vtípky mohou působit prvoplánově, jsou většinou na těch správných místech a jistě přispěly k popularitě knihy.

[nad knihou] Svatby a rozvody slov a obrazů

(...) McCloud zkoumá funkčnost formy komiksu jakožto komplexního média, definuje jeho specifika, analyzuje základní stavební elementy a probírá i to, jak jazyk komiksu zpracovávají jeho čtenáři. Zvláštní důraz klade na fakt, že si čtenáři musejí sami ve svém vědomí dotvořit všechno, co se děje mezi panely (políčky, okénky, vinětami). Za jedno z nejvýznamnějších specifik komiksu považuje McCloud spojení slov s obrazem. (...) Za emancipaci komiksu jakožto formy vyjádření rovnocenné s ostatními médii bojuje McCloud mj. prostřednictvím poukazu na průkopnické grafické romány pro dospělé, které vznikly v posledních desetiletích.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jak rozumět komiksu
Autor:
McCloud, Scott
Nakladatel:
BB art
EAN:
9788073814199
ISBN:
978-80-7381-419-9
Doporučená prodejní cena:
499 Kč
Originál:
Understanding Comics
Překlad:
Richard, Podaný
Popis:
1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
Rozměry:
17,3 × 26,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)