Ivan Martin Jirous - Rok krysy

Rok krysy

Nakladatel: Torst 2008
Rok krysy

Rok krysy

224 Kč
Skladem
224 Kč
Rozebráno
115 Kč
pohlídat

Anotace

Nová básnická sbírka jednoho z nejčtenějších českých básníků přináší vedle citlivých evokací přírody, stárnutí a básní milostných též pozoruhodné epické "svědecké" básně, obohacující Jirousovu poetiku o nový rozměr.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nahradiť si roky, keď vidieť som nesmel nič

(...) Podstatnejšie je iné - Jirousova poézia, ktorá je už dávno pevnou súčasťou českej literatúry, nepotrebuje obhajobu, a nielen preto, že autor je aj laureátom Ceny Jaroslava Seiferta za celoživotné básnické dielo.

Zbierka Rok krysy bola posledným dielom, ktoré vyšlo počas Jirousovho života. Jej reflexívny charakter navodzuje už úvodná báseň („To jsou krásný vzpomínky / já si je chci zachovat“).

Napsal jsem si cibule

(...) Mám Magorovy básně rád. Co dalšího o nich znovu napsat, když básník vydá novou knížku, jako je loňský Rok krysy? Že Ivan Jirous (nar. 1944) pokračuje v tom, co dávno začal, píše dál svou jedinečnou sumu, drží svůj styl? Psát o tom, jak je jeho poezie opět vnitřním dialogem s blízkými lidmi, milenkami, přáteli, druhy z undergroundu, dávno mrtvým hospodským, se sebou samým? Dialogem tklivým, úpěnlivým, jindy naoko vyčítavým, furiantsky nazlobeným? (...) Rok krysy nedští, nelamentuje, netesá do kamene, ale hovoří lidsky vyrovnaným tónem. Magor i ke Kazatelovu " marnost nad marnost" (snad právě k němu) přimísí nostalgickou ironii, něžně furiantský vzkaz světu a jeho mlčenlivé kráse, jakož i sobě samému co spřízněnci s tím nejkřehčím.

Vzpomínky v Roce krysy

I v nové autorově sbírce Rok krysy se básně často obracejí do minulosti, popřípadě jsou do značné míry sebereflexivní.
Celá recenze

Já si k smrti své dolezu sám

(...) A tak Jirous zůstává nejpřesvědčivější v ozvucích své zkušenosti vězně, pro nějž svět vezdejší není samozřejmostí. A také tam, kde je věrný své sedlácké nátuře, s níž se zmocňuje věcí pozemských i nebeských. "Já si k smrti své dolezu sám," píše v poslední básni nové sbírky a dodává: "... ani mě zajímat nebude / zda nad mou rakví / kecají kněží // Nicméně doufám / že bude sněžit."

Rok krysy. Sbírka nesmyslná a - podstatná

(...) Avšak rozumem tu už víc dobýt nejde ani ň - tedy kromě věcného připuštění bytostné nutnosti Ivana Martina Jirouse psát si pořád dál a pryč. Existuje u něho pro ten akt psaní nějaký ne příliš zřetelný, snad i podivný důvod, něco nesmyslného, a přitom výsostně podstatného... Právě tohle je Jirousova poezie. V Roku krysy. (...) Asi nejpřesnější bude, napíšeme-li kostrbatě, že veršům z Roku krysy vtiskl I. M. Jirous vykloubený rytmus a vytvořil z nich neokázale prosté, melodické, jakoby potichu zpívané texty.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Rok krysy
Autor:
Jirous, Ivan Martin
Nakladatel:
Torst
EAN:
9788072153510
ISBN:
978-80-7215-351-0
Doporučená prodejní cena:
128 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 64 stran, česky
Rozměry:
11,6 × 18,3 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)