Michal Ajvaz - Cesta na jih

Cesta na jih

Nakladatel: Druhé město 2008
Rozebráno
350 Kč
pohlídat
Cesta na jih

Cesta na jih

314 Kč
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

V malé vesničce na jižním pobřeží Kréty se vypravěč setká s mladým mužem, který mu vypráví historii cesty, jež ho z Prahy přivedla až k Libyjskému moři. Jejím cílem bylo objasnit záhadnou smrt dvou bratří. S pátráním po vrahovi obou bratří jsou spojeny další příběhy, které nás zavádějí do ještě vzdálenějších míst, ať je to Moskva, Boston či mexická metropole…

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Skvělá kniha, kterou nepřestanete číst dokud se neprokousáte až nakonec. Není lehké, se v ní vyznat, občas jsem se zamotávala do sítě příběhů, ale i tohle motání k tomu patří a dělá Cestu na jih Cestou na jih.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Opulentní vyprávění z automatu na psaní

(...) Michal Ajvaz se řadu let věnuje zvláštnímu tajemství. Zkoumá, jakým způsobem a odkud se rodí slova a jak se spojují do příběhů. Z jeho knih je patrná sympatická posedlost tímto náhlým zjevováním; protože to, co se tu zjevuje, nejsou nějaké řady písmen, slov a vyprávění, nýbrž samo bytí. (...) V knize je několik románů v románu, kupa drobným anekdot a minipříběhů. Jako by autor měl radost z toho, že tohle vše je možné, a přitom dává najevo, že to nemá úplně pod kontrolou. Vzniká tak výrazný kontrast. Způsob Ajvazovy tvorby připomíná dokonale fungující stroj na psaní, vyprávění plyne monotónně, bez přeryvů a vylévání emotivní energie, ale zároveň chce říct - "za všechno může nekontrolovaná divokost počáteční prázdnoty".

Příběhy v zrcadlech příběhů

(...) Jeho poslední opus (běžně to slovo nepoužívám, ale tady je namístě), více než pětisetstránkový román Cesta na jih, nemá v současné próze obdoby. Těžko ho k něčemu připodobnit, je to spíše úkaz, který nevyrůstá z kontextu toho, co se běžně i na dobré úrovni píše: je to solitér celý zrozený v intelektu a fantazii svého tvůrce. Tyto dvě složky jsou zcela rovnocenné. Jedna podpírá druhou a iniciují se navzájem. Fantazie slouží intelektu, který vede fantazii, a naopak. Jako když sen vypráví filozof a logik nebo když matematik ve snu řeší složité rovnice. (...) Ta kniha je bludiště, ale není nutné se ho bát. Jeho stěnami prosvítá slunce jihu a smyslu, ke kterému nelze sejít jinak než hledáním sebe sama po cestě.

Když vrahem je Věc o sobě

(...) Poslední Ajvazova próza je v tomto duchu "utkána" nejen z uvedeného konceptu prázdna a z principu vnořeného vyprávění, uplatňovaného zde téměř až do úmoru, ale také z okouzlení světelnými fenomény středomořské přírody, z odyssejského bloudění dvojice protagonistů od prvního města (a jeho sémiotické hádanky) k desátému, a také z kompozičního rámce běžné detektivky. Výsledkem je melanž vysokého a nízkého, jdoucí však dále, než je obvyklé, totiž snahou rozpustit tuto hierarchii v jinak založeném pohledu na svět a umění.

Přísliby příběhů prázdna

Náhodné setkání dvou nikam nepospíchajících u stolku pobřežní restaurace v jedné malé krétské vesničce nabízí příležitost k vyprávění. Mladý muž, který si k vypravěči Cesty na jih přisedá, tak po dobu několika večerů zpřítomňuje zažité události, dojde ale i na příběhy, které psali či vykládali hrdinové jeho vyprávění.
Celá recenze

Dál, dál a dál

(...) Pětisetstránková Cesta na jih je v první řadě cestou bludnou. A to vědomě, neboť cíl příběhu není pro Ajvaze nic předem pevně daného, stejně jako neexistuje žádný jeho "střed". Vyprávění samo o sobě je nekonečné. (...) . Přesto tu najdeme náznaky toho, že tento příběh je jen písmenem jiného, většího. Spisovatel neustále upozorňuje na skutečnost, že žádný příběh - stejně tak jako žádná teorie či žádný svět - není hlavní, centrální, jediný, věčný či dokonale homogenní. Vše je v pohybu, každá věc či příběh má směrem ven rozmazané kontury. (...) Zní to filozoficky, ale to už jsme zase zpátky na začátku: dobrodružná fikce jako filozofie a filozofie jako dobrodružná fikce. Právě toto je Ajvazovo nevyčerpatelné téma. Řečeno jeho vlastními slovy: "Literatura založená na dobrodružství a hře se možná přibližuje tomu, co je v existenci podstatné."

Detektivní cesta labyrintem fantaskních příběhů

(...) Je zřejmé, že spíše než o přímočarou detektivku tu běží o věci závažnější. Michal Ajvaz stvořil mnohovrstevnatou knihu, v níž se v brilantní formě vracejí témata jako možnosti poznání světa, " jaký je", umění jako zápolení s nicotou i hledání smyslu existence v záplavě matoucích znaků. Knihu po okraj naplněnou tvůrčí invencí a imaginativní krásou, jakou si tváří tvář tajemné prázdnotě může nárokovat pouze literatura.

Nic nového, a přesto dobře pod jižním sluncem

(...) Ajvaz si v prvním díle Cesty na jih vskutku dal záležet na stavbě jednotlivých příběhů a prodchnul je fantazií a hrou s významy. Čtenáři tak nabízí opravdu velkolepou a nápaditou skládačku, v níž z jednotlivých příběhů vybíhají další samostatné linie. Zrcadlovité uspořádání jednotlivých částí prvního dílu Cesty na jih navíc napomáhá čtenáři, aby se v jednotlivých rovinách zcela neztratil. (...) Nový román Michala Ajvaze nabízí ale také v hojné míře to, na co jsou autorovi čtenáři již zvyklí. I Cesta na jih je nápaditou hrou, v níž se Ajvazova obrazotvornost a erudice střetává s jeho zálibou v nízkých žánrech. Za zdůraznění určitě stojí vtipné baletní představení podle Kritiky čistého rozumu, vynikající obsah hororového filmu Larva nebo vyprávění o drátěné knize.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Cesta na jih
Autor:
Ajvaz, Michal
Nakladatel:
Druhé město
EAN:
9788072272785
ISBN:
978-80-7227-278-5
Doporučená prodejní cena:
389 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 552 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)