Ceija Stojka - Žijeme ve skrytu

Žijeme ve skrytu

Nakladatel: Argo 2009
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Autobiografický příběh Ceijy Stojky otevírá dosud ignorované téma holocaustu Romů. Desetiletá Ceija byla v roce 1943 deportována s matkou a sourozenci do Osvětimi-Březinky a odtud později do dalších nacistických táborů, kde byla většina jejích příbuzných povražděna. Ceija však přežila a po válce se vrátila do Vídně, kde žije a tvoří dodnes.
Tato...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Romka píše o holokaustu. A mrazí z toho

Příběh rakouské Romky Ceiji Stojky nazvaný Žijeme ve skrytu, který vydalo nakladatelství Argo v edici Romská knihovna, je pozoruhodným svědectvím o útlaku, diskriminaci a zvěrstvech holokaustu. A i když při jeho čtení mrazí v zátylku a místy je třeba knihu odložit a od náročného tématu si odpočinout, je to nutné čtení. Stojka píše o životě své rodiny za druhé světové války, ale je známá i jako malířka. Její obrazy mají v knize plnohodnotnou funkci a svou barevností a optimistickým nádechem ladí se Stojčiným přístupem - bylo to strašné a nikdo mi to z hlavy nevymaže, ale přežila jsem a někteří moji blízcí také.

Nežít ve skrytu

(...) Života ve skrytu se týkají obě stěžejní části knihy - samotné vyprávění i rozhovor autorky s novinářkou Karin Bergerovou o životě (a smrti) Romů v Rakousku před válkou, za války i po ní. Ceija se musela celé dětství skrývat - nejprve ve Vídni, kde se rodina usadila v roce 1939, když byl vyhlášen zákaz kočování, a posléze v nacistických koncentračních táborech, v nichž bylo základní podmínkou přežití neupozorňovat na sebe a tvářit se, že nikdo netrpí a nikdo nic neví. Proti skrývání před vzpomínkami se Ceija Stojka rozhodne vystoupit slovem i obrazem - kniha je doprovázena reprodukcemi jejích krásných, pestrobarevných, a přesto úzkostných maleb.

Mé číslo je mou součástí

(...) Žijeme ve skrytu sestává ze dvou částí. První, psaná jazykem přímého účastníka, pojednává o válce. Druhá je rozsáhlým rozhovorem autorky s novinářkou Karin Bergerovou, která nenásilně doplňuje bílá místa na mapě Ceijina vyprávění. Čtenář se tu dozví o poválečném životě, kdy byla rodina nejprve repatriována do pěkného vídeňského bytu a postupně, jak válečné hrůzy bledly, opět zatlačena na okraj společnosti a do zapomnění. (...) České vydání knihy má proti originálu obrovskou výhodu: obrazovou přílohu. Ceijiny obrazy jsou nedílnou součástí její výpovědi a pohybují se ve dvou krajních polohách. Lineární výjevy z apelplaců a hrozivá mračna krkavců na olovnatém nebi vyvažují bukolicky rozkvetlé louky a malebná tábořiště v úbočí zelených hor.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Žijeme ve skrytu
Autor:
Stojka, Ceija
Nakladatel:
Argo
EAN:
9788025701041
ISBN:
978-80-257-0104-1
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Wir leben im Verborgenen. Erinnerungen einer Rom-Zigeunerin
Překlad:
Zoubková, Jana
Popis:
1× kniha, vázaná, 133 stran, česky
Rozměry:
15 × 19 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)