Markus Orths - Pokojská

Pokojská

Nakladatel: KNIHA ZLÍN 2009
Rozebráno
107 Kč
pohlídat

Anotace

V humorném románu o neurotické pokojské se sklony k voyeuristickému pozorování hostů zpod postelí se Markus Orths dotýká problémů v mezilidské komunikaci. Konkrétně jde o neshody mezi matkou a dcerou a o problém existence, která téměř postrádá smysl, když se uplatňuje pouze v prožívání cizích životů a osudů.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Markus Orths, Pokojská

(...) Naslouchání cizím životům se stane jejím životem, součástí jejího řádu: každý den v týdnu má svou barvu, svůj účel. Každý den by měl být vyhrazen jinému způsobu prožívání života. Hrdinka románu se stala zajatkyní svého puntičkářsky propracovaného systému života a život sám jí uniká. Vše jde podle plánu, kouzlo náhody se vytratilo, a tak se Lynn občas pokusí vybočit z normálu. Zkusí zavolat prostitutce a domluvit si s ní rande. Vážně uvažuje o tom, že manželce jejího klienta vyzradí, že jí je muž nevěrný, a zničí jí tak život. Jen tak, aby se něco dělo. Pouze jedinou věc Lynn překonat nedokáže: vzdálenost mezi sebou a svou matkou. Novela je psaná úsečným stylem. Autor na malé ploše vykreslil potřebu najít sám sebe v mase, na niž se společnost za poslední století redukovala.

Ženy v ofsajdu

(...) Antihrdinka Linda trpí pocitem, že ji nikdo nevnímá. Nesnesitelně touží po lidské přítomnosti, a tak se jednoho dne schová pod postel pokoje, jejž právě uklidila - jenom aby mohla být součástí něčího života. Pozorování náhodných hotelových návštěvníků se jí zalíbí. Stane se z ní profesionální voyeur, nebo spíš zoufale tragikomický slídil, který ve skutečnosti prahne po odhalení. Chvilku to dokonce vypadá nadějně. Linda se překvapivě zamiluje do prostitutky, již "potkala" v hotelu, a růžovými pastelkami si začíná kreslit celý nový život. Jenže ouha - sny nejsou realita a Markus Orths sklouzává ke sladkému závěru, jakým se čtenářům obvykle zalepí pusa, jen částečně. Trampoty svérázné pokojské končí nikoli šťastně, ale s příslibem lepších zítřků.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pokojská
Autor:
Orths, Markus
Nakladatel:
KNIHA ZLÍN
EAN:
9788087162507
ISBN:
978-80-87162-50-7
Doporučená prodejní cena:
119 Kč
Originál:
Das Zimmermädchen
Překlad:
Nováková, Alena
Popis:
1× kniha, brožovaná, 96 stran, česky
Rozměry:
12,2 × 19,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)